BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Költségvetés - A kormány kész az IMF kéréseinek teljesítésére

Elhalasztják a jövő évi költségvetés módosító javaslatairól szóló szavazást. A Morgan Stanley elemzői szerint a kormányon belül is két tábor alakult ki azzal kapcsolatban, milyen esetekben van szükség az IMF-megállapodásra.

A Fidesz-frakció a kormány kérésére támogatja, hogy elhalasszák a jövő évi költségvetés módosító javaslatainak hétfőre tervezett szavazását.

A lépésre azért kerül sor, hogy ha az IMF/EU-megállapodás ezt szükségessé teszi, változtatni lehessen a 2013-as büdzsén - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Budapesti döntéshozói körökben "két tábor" alakulhatott ki abban a kérdésben, hogy mennyire fontos a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - erre a következtetésre jutottak minapi magyarországi látogatásukon londoni felzárkózó-piaci elemzők.

A világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja, a Morgan Stanley londoni befektetési részlegének elemzőstábja a múlt héten tett tájékozódó látogatást Budapesten.

A kormányzati és banki illetékesekkel tartott megbeszéléseikről a befektetőknek összeállított ismertetőjükben a cég közgazdászai közölték: széleskörű konszenzust tapasztaltak Budapesten arról, hogy pusztán finanszírozási szempontból nincs szükség IMF-megállapodásra, mivel a kormány készpénztartalékai bőségesek.

A Morgan Stanley elemzőinek véleménye szerint ugyanakkor valószínűleg van egy frakció a kormányon belül - Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokért felelős miniszter közvetlen környezetében -, amelynek tagjai úgy gondolják, hogy az IMF-megállapodás megkötése jó döntés lenne bármilyen forgatókönyv megvalósulása esetén, a Fideszen belül mások azonban "jóval kevésbé lelkesednek" az IMF/EU-ellenőrzés iránt, hacsak ez nem válik elengedhetetlenül szükségessé.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.