BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Költségvetési héja a republikánus alelnökjelölt

Paul Ryant, az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága elnökét választotta alelnökjelöltjéül Mitt Romney republikánus elnökjelölt.
A Reuters által „költségvetési héjaként”, azaz a kormányzati kiadások radikális csökkentését javasló politikusként bemutatott Ryan az elképzeléseivel a Tea Partyban már szerzett magának támogatókat, egyúttal a demokraták által hevesen támadott politikussá vált.

Az, hogy a választás Ryanre esett, elemzők szerint azt jelezheti, hogy az elnökjelölti kampányok főként a gazdaság, azon belül is az állami költések és a költségvetés körüli vitákról, a két oldal teljesen különböző álláspontjáról szól majd.

Ezt támasztja alá az is, hogy Romney a bemutatáskor ismételten hangsúlyozta, hogy az idei választás kulcskérdése a gazdaság, és egyúttal megnyugtatja a republikánus tábornak azt a részét, amely túlságosan mérsékeltnek tekinti a leendő elnökjelöltet, azaz őt magát. Ryan hátországa, Wisconsin állam ráadásul fontos terület, amelyet mindkét nagy párt maga mellé kíván állítani.

Romney azt is mondta, hogy Ryan a Republikánus Párt egyik szellemi vezetője, elkötelezett katolikus. Kijelentette, hogy ő és Ryan beindítja a gazdaság növekedését, és 12 millió munkahelyet teremt. Az elnökjelölt-aspiráns az államadóság csökkentését, a kereskedelem fellendítését, az energetikai függetlenség megvalósítását, valamint „Amerika nagyságának” helyreállítását ígérte, és ismételten kilátásba helyezte Barack Obama elnök egészségügyi reformjának visszavonását és annak egy olcsóbb rendszerrel történő helyettesítését. Ryan Obamát okolta a gazdasági talpra állás lassúságáért, versenyszabadságot, egyúttal határozott és felelős vezetést ígért.

Az Obama-kampánystáb szombaton kiadott reagálásában közölte: Paul Ryan egy radikális és hibás gazdasági felfogás védelmezője. A közlemény szerint ez az „előző republikánus vezetés által elkövetett katasztrofális hibák” megismétléséhez vezetne, amelyek a deficit robbanásszerű növekedését és a gazdaság romba dőlését okozták. A demokraták szerint a republikánusok a rászorulókat segítő programokra fordított kiadásokat vágnák meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.