BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kopint-Tárki: Racionalizálás nem volt, csak elvonás

Legalább 4-5 év szükséges ahhoz, hogy Magyarország ledolgozza a hátrányát a térségbeli országokkal szemben, és visszaszerezze vezető pozícióját - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója.

Racionalizálás nem volt, csak elvonás - így jellemezte az InfoRádióban a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója a kormány válságkezelő intézkedéseit. Palócz Éva rámutatott: bár a Bajnai-kormány csökkentette a kiadásokat, továbbra is a magyar központi közigazgatás a legpazarlóbb a térségben.

Az elemző több kockázatot is lát a hétfőn elfogadott, 2010-es költségvetésben, például azt, hogy a kormány az önkormányzatoktól úgy vesz el majdnem 90 milliárd forintot, hogy a struktúrát nem alakítja át, ez pedig veszélyes lehet.

A kormány ugyan csökkentette a kiadásokat, a központi közigazgatás intézményeitől alig vont el forrásokat és nem racionalizálta azok működését - mutatott rá Palócz Éva,.

Mint mondta, a kabinet azokat a megtakarítási és bevétel-növelési lehetőségeket használta ki - ezeket szinte teljes egészében -, amelyek könnyen, nagyobb reformok nélkül megvalósíthatók voltak, így elvette a 13. havi nyugdíjakat és a közszférában dolgozók 13. havi bérét, valamint megemelte az áfát.

Az állam hatékonyabb működéséhez azonban szerkezetátalakítás kellene, ehhez azonban az egy évre munkába álló kabinetnek sem a felhatalmazása, sem az ideje nem volt meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.