BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrupció: az EU alsó harmadához tartozunk

„Magyarország közepesen korrupt ország” – így értékelte a Transparency International (TI) 2012-es globális korrupciós jelentését a nemzetközi szervezet magyarországi ügyvezető igazgatója, Alexa Noémi. A TI 176 országot tartalmazó korrupciós érzékelési indexe alapján rangsorolt listán hazánk a 46. helyet foglalja el. Tavaly Magyarország az 54. volt a rangsorolt 183 ország közül.

Magyarország az EU 27 tagállamából a 19. lett, így változatlanul az alsó harmadban helyezkedik el – mutat rá a TI Magyarország közleménye. Alexa Noémi a 20102-es jelentés eredményeit értékelve azt mondta: Magyarországot továbbra is súlyosan érinti a korrupció, az egyik legsürgetőbb feladat egy új törvény elfogadása lenne az átlátható párt- és kampányfinanszírozásról. A TI Magyarország ügyvezető igazgatója szerint magasak az üzleti és politikai élet összefonódásából származó kockázatok, átláthatatlan a párt- és kampányfinanszírozás, a magán- és csoportérdekek kiszorítják a közérdeket a közhatalom gyakorlásában és a döntéshozatalban, a fékek és ellensúlyok rendszere meggyengült.

Eközben tegnap a korrupció elleni fellépés erősítésében egyeztek meg a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, az Állami Számvevőszék, az Országos Bírósági Hivatal és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.