BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Központi adóztatást vezetne be az EU-ban Soros

Egy olyan válság elsimításához, amelyben a lehetetlen lehetővé vált, az elképzelhetetlenre is kell gondolni - írja Soros György magyar származású amerikai dollármilliárdos a Financial Times Deutschland (FTD) lapban.

Soros rámutat: ahhoz, hogy elsimítsuk az európai adósságválságot, arra a lehetőségre is fel kell készülnünk, hogy Görögország, Portugália és talán Írország sem lesz képes eleget tenni adósságszolgálatának és elhagyja az euróövezetet. Egy ilyen forgatókönyv esetén pedig olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek segítenek elkerülni az egész euróövezet pénzügyi krachját.

Először is a bankbetéteket kell megmenteni. Ha egy ez euróövezetből kiszálló tagállamban elvész egy bankban elhelyezett euró, akkor egy olasz bankban elhelyezett euró kevesebbet ér, mint ugyanez a címlet egy német vagy holland bankban. A lakosság emiatt megrohanná a bankokat és néhány bankot mesterségesen kellene életben kellene tartani azért, hogy ott ne következzék be gazdasági összeomlás. Egyidejűleg újra fel kellene tőkésíteni az európai bankrendszert és a nemzeti helyett európai vezetés alá helyezni azt. Végül pedig gondoskodni kell arról, hogy az euróövezetbeli többi deficites ország kötvényeit megvédjék a fertőzéstől. Utóbbi két követelményt akkor is teljesíteni kellene, ha egyetlen országnál sem állna be fizetési elmaradás.

Mindez pénzbe kerülne, de azon fennálló megállapodások alapján, amelyekről az euroövezetbeli országok vezetői megegyeztek, erre a célra már nincs pénz. Ezért tehát nincs más választás, mint a hiányzó komponensek saját erőből történő kigazdálkodása: egy olyan európai pénzügyminisztérium létrehozása, amely adókat emelhet és pénzt is kölcsönözhet. Ehhez olyan új szerződésre lenne szükség, amely az európai pénzstabilitási eszközt (EFSF) kifejlett pénzügyminisztériummá alakítja át – írja Soros.

Soros a továbbiakban rámutat: ehhez  a gondolkodás radikális változására van szükség, különösen Németországban. A német közvélemény ugyanis továbbra is úgy hiszi, választhat, vajon támogatja-e az eurót vagy sem. Ez pedig súlyos tévedés. Az euró ugyanis létezik, és széthullása olyan krachot idézne elő, amelyet sem a német, sem a más országok pénzintézetei nem lennének képesek megfékezni. Minél tovább, amíg a német közvélemény felismeri ezt, annál magasabb lesz az ár, amelyet nekik és a világ többi részének meg kell fizetnie - figyelmeztet Soros.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.