BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehullott a lepel: Varga leírta, hogy mit kért tőlünk az IMF

A Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti hiteltárgyalások első szakaszára 2012. július 17. és július 26. között került sor. A tárgyalások döntően az aktuális makrogazdasági környezet, a költségvetési hiány, a fenntartható adósságkezelés, a munkaerőpiaci szabályozás és a versenyképesség témaközét érintették – írja Varga Mihály, hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter.

Egy képviselői kérdésre adott válaszában ismerteti: Az egyeztetések lezárultával a Nemzetközi Valutaalap egy előzetes véleményt hagyott a kormány részére, amelyben kitért azon területekre, ahol a gazdaságpolitikai intézkedések módosítása, illett mélyebb kifejtése szükséges.

Ilyen javaslat volt többek között:

(1) a tranzakciós illeték Magyar Nemzeti Bank műveleteire való kiterjesztésének visszavonása,

(2) az adóbeszedés hatékonyságának növelése,

(3) az egykulcsos adórendszer felülvizsgálata,

(4) az állam méretének további csökkentése,

(5) a szociális támogatási rendszer célzottabbá tétele,

(6) a bankadó eltörlése,

(7) a közösségi közlekedés állami támogatásának felülvizsgálata és

(8) a helyi önkormányzatok kiadásainak mérséklése.

A kormány ezen javaslatokat megvizsgálta és a hivatalos válaszlevelét szeptember 19-én megküldte mind a Nemzetközi Valutaalapnak, mind az Európai Bizottságnak – írja Varga Mihály. Ebben a magyar tárgyalófél kijelölte azokat a pontokat, amelyek mentén úgy gondolja, hogy a tárgyalások folytatására lehetőség van.

Varga szerint a tárgyalófelek egyetértenek a közszféra méretének további csökkentésében, a fordított áfával adózó termékkör bővítésében, az adóbeszedés hatékonyságának javításában, illetve a nyugdíjjárulék-plafon feloldásában.

Ugyanakkor a levélben a magyar kormány rögzítette, hogy a nyugdíjak, valamint a munkavállalók jövedelmének csökkentését továbbra sem támogatja – emelte ki Varga. A válaszlevél részét képezték a magyar gazdaság eddigi pályáját, egyensúlyi mutatóit bemutató táblázatok is.

Hozzátette, emellett a nemzetközi partnereink részletes tájékoztatást kaptak arról, hogy milyen egyenlegjavító intézkedések történtek az elmúlt években Magyarországon

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.