BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Lemerevedett az MNB" - A frank-akció sem elég a kamatcsökkentéshez

Maradhat a 6 százalékos jegybanki alapkamat a Nomura feltörekvő piaci elemzője szerint. Peter Attard Montalto úgy látja, a svájci jegybank lépése nem lesz elég a kamatcsökkentéshez.

A kérdés az, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa csökkentheti-e a jegybanki alapkamatot a Svájci Nemzeti Bank „agresszív” akciója után. Mi továbbra is úgy látjuk, hogy ez az SNB korlátlan mennyiségű vásárlása ellenére sem valószínű – írta elemzésében Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci elemzője.

Az MNB nagyon világosan szétválasztotta a fizetőeszköz mozgásából és a kockázati prémium változásából fakadó kockázatot, valamint a frank/forint emelkedéséből fakadó kockázatot. A háztartások számára pozitív a lépés, azonban ezt ellensúlyozza a gyenge külső dinamika és a nagyon gyenge növekedési számok, amely pénzügyi stabilitási kockázatokat hordoznak továbbra is, és mérlegalkalmazkodáshoz vezetnek.

Az SNB bejelentette, minimálisan 1,20-as árfolyamszintet határoz meg az euró/frank árfolyam tekintetében, amely oda vezetett, hogy az euró/frank jegyzés 1,1-ről 1,2-re változott, míg a frank/forint 250-ről 230-ra csökkent (10 százalékos frankgyengülés következett be, amely a legnagyobb napos belüli esésnek fele meg a frank/forint árfolyamában).

Montalto felhívta a figyelmet arra, hogy az MNB Monetáris Tanácsa számára az eurózóna krízise is meghatározó a kamatlépések kapcsán. Emlékeztetett arra is, a jegybank akkor sem csökkentette a kamatot, amikor a frank/forint a „veszélyes” 240-es szint alatt járt.

Magyarország államcsőd ellen köthető biztosítási felára (CDS-felár) 300 bázispont felett áll, az euró/forint még mindig 265-ös szint fölött van, így nem gondoljuk, hogy a monetáris tanács csökkentené a kamatot és jövőre is tarthatja. Montalto szerint a tanács belemerevedett a nehogy kárt okozzunk mentalitásba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.