BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leminősítette Kína hazai adósságát a Fitch

Rontotta a hazai valutában fennálló kínai államadósság besorolását kedden a Fitch Ratings, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy nőttek a kínai pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatok.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy megerősítette Kína hosszú futamidejű devizaadósságának elsőrendű "A plusz" osztályzatát, ugyanakkor a hosszú lejáratú, hazai valutában kibocsátott szuverén adósságállomány besorolását egy fokozattal az eddigi "AA mínusz"-ról szintén "A plusz" szintre minősítette vissza. Az osztályzatok kilátása stabil.

A Fitch a hazai adósság besorolásának rontásához fűzött elemzésében kiemelte, hogy a kínai gazdaságba kiáramló hitelmennyiség 2009 óta sokkal gyorsabban nőtt a hazai össztermék (GDP) növekedési üteménél. A hitelkihelyezés bővülési üteme 2009 vége és 2012 közepe között a második leggyorsabb volt a világon Katar után, és a magánszektorban felhalmozódott bankhitelállomány 2012 végére elérte a kínai GDP-érték 135,7 százalékát - áll a Fitch Ratings elemzésében.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.