BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londoni elemzők: a vártnál kevésbé radikálisak az MNB intézkedései

A vártnál és a lehetségesnél is kevésbé radikális hitelezés- és gazdaságösztönző programot hirdetett meg csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és az intézkedéseknek valószínűleg mérsékelt hatásuk lesz - így értékelték az MNB által ismertetett terveket londoni pénzügyi elemzők.

A egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó két vezető közgazdásza, Neil Shearing és William Jackson a csütörtökön bejelentett MNB-programot elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a magyar kis- és középvállalkozások hitelellátásának élénkítését szolgáló, a kereskedelmi bankok által nulla százalékos kamattal felvehető 250 milliárd forintos jegybanki keret meglehetősen csekély e vállalati kör teljes adósságállományához képest. A cég két elemzőjének számításai szerint a kedvezményes hitelösszeg e vállalati kör kötelezettségeinek hozzávetőleg a 7 százalékát teszi ki.

Shearing és Jackson hangsúlyozta azt is, hogy az eddigi adatok tanúsága szerint a brit vállalkozások részéről meglehetősen lanyha a kereslet a Bank of England - a brit jegybank - hasonló struktúrájú hitelezés-ösztönző kezdeményezése révén kínált pótlólagos kereskedelmi banki hitelek iránt.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.