BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország leminősítése „csak egy hajszálon múlik”

A Magyarország lehetséges leminősítésével kapcsolatos aggodalmak jelentősen emelkedtek – írja kedd este kiadott elemzésében Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci elemzője.

A Nomura közgazdászai úgy látják: a leminősítés lehetőségének kockázatai kiegyensúlyozottak. Magyarország talán elkerülheti, hogy a nemzetközi hitelminősítők a befektetésre nem ajánlott, vagyis a bóvli kategóriába süllyesszék az ország adósságának besorolását, de „ez csak egy hajszálon múlik.”

Az elemzők szerint fő gond az, hogy magyar kötvénypiac túlfeszített: a magán-nyugdíjpénztárak államosítása és a külföldiek kezében lévő államkötvény-állomány gyors emelkedése mind növelik a piaccal kapcsolatos kockázatokat.

Magyarország mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél (Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service, Fitch Ratings) a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában van, vagyis egy lépéssel a „bóvli” felett. „A leminősítés kérdése Magyarország számára sokkal fontosabb, mint a legtöbb országnak” – írja Montalto.

Az elemző emlékeztet, a Standard & Poor’s és a Moody’s negatív kilátást tart érvényben Magyarország kapcsán (vagyis sokkal nagyobb a minősítés romlásának valószínűsége, mint a tartásnak), míg a Fitch stabil kilátást tart érvényben.

Montalto szerint jelentősen nőtt egy lehetséges leminősítésnek az esélye a közeljövőben. Ezt azzal magyarázza, hogy az eurózóna felől érkező külső kockázatok, valamint a hazai politikai és pénzügyi stabilitási veszélyek is ezt támasztják alá.

Mivel a hitelminősítők meghatározott időbeosztás szerint dolgoznak, egy „naptáron kívüli” leminősítés elég valószínűtlen, különösen, hogy a döntéshez bizonyítékok kellenek, mind a hazai gazdaságpolitika, mind a makromutatók oldaláról. A Nomura elemzője szerint a Fitch és a Moody’s nem lép a jövő évig – előző már csak azért sem, mert a három nagy közül egyedül nála stabil hazánk hitelbesorolása. A Standard & Poor’s azonban sokkal hamarabb léphet.

A magyar adósság besorolására ható erők egyelőre kiegyensúlyozottak. A felfelé ható tényezők közt találhatóak a strukturális reformok, az adósságállomány gyors csökkenése az agresszív költségvetés. Ugyanakkor veszélyt jelent a gazdaságpolitikai lépések elodázása, a pénzügyi stabilitás gyors erodálódása, valamint a gazdasági növekedés hiánya.

Az elemzés szerint ezek a tényezők kiegyenlítik egymást, így a következő körben talán még elmarad a leminősítés, különösen, hogy hazánk továbbra is egyedülálló a – magánnyugdíjpénztári vagyon államosításának köszönhetően – pozitív egyenlegével, a költségvetés egyensúlyának gyors ütemű javításával és az adósságállomány csökkenésével.

A költségvetési tervek az IMF felügyelete alatt minden bizonnyal elegendőek lennének ahhoz, hogy hazánk elkerülje a leminősítést, csakhogy Magyarország jelenleg nem tagja az IMF-programjának. A Nomura szerint pedig ez az út nem fenntartható egy olyan ilyen vérszegény növekedésű országban, sőt politikailag sem alátámasztható hosszútávon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.