BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Március végére lehet meg a ciprusi mentőcsomag

A várakozások szerint az EU-IMF-mentőcsomagot, illetve az ahhoz szükséges strukturális reformokat támogató Nikosz Anasztasziadesz, a jobbközép Demokratikus Gyűlés jelöltje nyeri meg a ciprusi elnökválasztás vasárnap tartandó második fordulóját, miután az első körben a rá leadott szavaztok aránya csak alig öt százalékponttal maradt el a végső győzelemhez szükséges 50 százaléktól. A második fordulóban riválisa a kommunista Sztavrosz Malasz lesz, aki a voksok 27 százalékát szerezte meg. Malasz támogatja az EU-IMF-hitelszerződés megkötését, azonban elutasítja a cserébe bevezetendő megszorításokat.

Ciprus még tavaly júniusban igényelt mentőcsomagot az EU-tól és az IMF-től, miután a jelentős görög kitettséggel rendelkező pénzintézetei súlyos veszteséget könyveltek el a görög adósságválság miatt. Az elnöki köztársaságnak számító szigetország államfői székét várhatóan megszerző Anasztasziadesznak arról kell meggyőznie a hitelnyújtókat, hogy Nicosia képes visszafizetni az 17 milliárd eurós hitelt, ami a 800 ezer fős ország számára hatalmas összegnek számít, hiszen szinte megegyezik Ciprus GDP-jével. Az eurózóna elvárja azt is, hogy Ciprus érvényesítse a pénzmosás elleni jogszabályokat. Az EKB igazgatótanácsának német tagja, Jörg Asmussen szerint március végére állapodhatnak meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.