BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Márciusban fizetésképtelenné válhat Görögország

Lukasz Papademosz görög miniszterelnök szerint Görögország márciusban fizetésképtelenné válhat, ha a szakszervezetek nem hajlandók elfogadni további bércsökkentéseket.

További csökkentésekre van szükség azért, hogy elkerüljük az euróövezetből való kiválást - tette hozzá. Elemzők szerint a figyelmeztetés azért hangzott el, hogy felkészítsék Görögországot további megszorító intézkedésekre. A Bloomberg jelentése szerint január 15-én Athénbe érkeznek a trojka, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank ellenőrei, hogy felmérjék, milyen eredményt ért el eddig Görögország a deficit csökkentése terén. Papademosz megfogalmazása szerint "le kell mondaniuk egy kevésről azért, hogy ne veszítsenek sokat".

Ők döntenek majd arról, hogy nyújtanak-e további pénzügyi segélyt Görögországnak. "A trojkával való megegyezés nélkül márciusban Görögország "az ellenőrizetlen  fizetésképtelenség azonnali kockázatával szembesül" - figyelmeztetett Papademosz. Ám elemzők úgy vélik, túlságosan nagy a kockázat, ezért vélhetően újabb támogatást kap majd Athén.

"Védőgát nélkül egy görög fizetésképtelenség más európai bankokra történő átterjedésének megfékezése szinte lehetetlen, ezért valószínűtlen, hogy a trojka megtagadja Görögországtól a pénzt és szabadjára engedi az országot" - hangoztatta Megan Greene, a Roubini Global Economics szakértője. A Standard Chartered elemzője, Thomas Costerg szintén úgy látja, hogy Görögország számára nincs más út, mint a további megszorítások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.