BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Martonyi: Az Orbán-kormány folyamatosan megszorít

Abban az esetben, ha sikerül tartani a költségvetési hiányt idén, 2011-ben és 2012-ben, miért gondolja bárki is, hogy 2013-ban és utána ne tudná megtenni ezt a kormány – mondta el Martonyi János, külügyminiszter a BBC „Hard Talk” című műsorának adott interjúban.

A külügyminiszter a költségvetés fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmakra úgy reagált, hogy az elmúlt hónapokban is hajtott végre a kormány megszorító intézkedéseket, saját minisztériumának megszorításairól is tudna beszélni a miniszter.

Kiemelte, hogy Európában példátlan, hogy törvényt alkottak a parlament létszámának felezéséről, és az önkormányzati képviselők számának csökkentéséről. Így hibásnak véli a Moody’s hitelminősítő döntését mely szerint két osztályzattal rontottak a magyar államadósság besorolásán.

A bankadóval kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy az unió több tagállama hasonló lépést fontolgatnak, Ausztriában pedig hasonló intézkedéseket fogadtak el. A magán-nyugdíjpénztárakról a miniszter elmondta, hogy az átszervezés segíthet az elmúlt években megugrott államadósság szintjének csökkentésében.

Az IMF és az EU nem rossz, csupán Magyarország képes ezen szervezetektől függetlenül a pénzpiacokról finanszírozni adóságát, mondta el a miniszter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.