BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Másodszorra sikerülhet: Egy galamb lesz az MNB alelnöke

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, hogy a - jegybanktörvény előírásainak megfelelően - javaslatot kíván tenni Áder János köztársasági elnöknek Gerhardt Ferencnek a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé történő kinevezésére, 2013. április 22-i hatállyal - közölte Havasi Bertalan.

Orbán Viktor levelében arra kérte Kövér Lászlót, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a jelölt bizottsági meghallgatása érdekében.

Egyszer már jelölték

Gerhardtot korábban már jelölték alelnöki pozícióba – írják a Raiffeisen Bank elemzői, megjegyezve, hogy akkor még a jegybankelnöknek volt ez hatásköre. Járai Zsigmond szerette volna az alelnöki székben látni mandátuma lejárta előtt nem sokkal Az akkori miniszterelnök nem támogatta, így végül a Járait követő Simor András jelöltjét nevezték ki.

Azzal, hogy külső tagot helyez Orbán Viktor az MNB-be, visszaáll a monetáris tanács korábbi struktúrája – írják a Raiffeisen közgazdászai. Négy külső és három belső tagja lesz az MNB monetáris tanácsának.

Gerhardtot galambként ismertük meg az utóbbi években a közgazdászok szerint. Ez azt jelenti, hogy a tag inkább a lazább monetáris politika híve. Szerintük Gerhardt kinevezése nem befolyásolja a várakozásokat, amelyek már így is további masszív kamatcsökkentésekről szólnak.

Hétfőn megszólal

Hétfőn hallgatja meg Gerhardt Ferencet, a Magyar Nemzeti Bank alelnökjelöltjét az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága - derül ki a parlamenti honlapon közzétett bizottsági meghívóból.

Király Júlia, az MNB egyik alelnöke hétfőn jelentette be, hogy lemond posztjáról április 22-i hatállyal, vagy már korábban, ha az új alelnököt április 22. előtt kinevezi az államfő.

A jegybankról szóló törvény értelmében a Magyar Nemzeti Banknak legalább kettő, legfeljebb három alelnöke van. Az MNB alelnökeinek személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek.

Heten maradtak

Király Júlia lemondásával a kinevezés nélkül egy alelnöke maradt volna a jegybanknak, Balog Ádám személyében; Karvalits Ferenc alelnök hatéves mandátuma március 26-án járt le. Király Júlia mandátuma szerint július 2-áig tölthette volna be pozícióját.

Király Júlia lemondásával 8-ról 7-re csökken a monetáris tanács tagok száma, de a külső és belső tagok aránya továbbra is megfelel az előírásnak, miszerint a belső tagok száma nem haladhatja meg a külsőkét. Gerhardt Ferenc MNB-alelnöki kinevezése által belső taggá válik, és belső tag még Matolcsy György jegybankelnök és Balog Ádám, külső tag Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János Béla, Kocziszky György és Pleschinger Gyula.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.