BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: A kis és közepes cégek adószintje csökkent

Jövőre már pozitív tartományban lesz a magyar gazdaság növekedése Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint.

A miniszter ezt az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságában mondta hétfőn, hozzátéve, Magyarország 2010-2012-ben sikeres pénzügyi és gazdasági konszolidációt hajtott végre.

Kiemelte: a foglalkoztatás bővült az elmúlt 2 évben mind a közszférában, mind a versenyszektorban, és 10 százalék körülire sikerült a munkanélküliségi rátát levinni.

Matolcsy György elmondta: 2011-ben, 2012-ben az államháztartás hiánya a GDP 3 százaléka alatt volt és jövőre már a harmadik éve lesz, hogy 3 százalék alatt marad a deficit. Jövőre növekedési fordulat állhat be - emelte ki, hozzáfűzve, 2013-ban kikerülhet Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól.

Matolcsy György kifejtette: 2013 végéig tovább csökken a GDP-arányos államadósság, a 2010-es 82-83 százalékról 2012-ben 77 százalékra, jövőre pedig - 283 forint/euró körüli árfolyam esetén - várhatóan 73 százalék körüli szintre esik vissza. Matolcsy György kiemelte: az adórendszerben a kormány valódi fordulatot hajtott végre, az adócentralizáció most 39 százalék, ami a kis- és közepes cégeknél az adószint csökkenését jelenti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.