BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy segíti a forintot

Varga Mihály és Rogán Antal sikertelenül alkalmazott szóbeli intervenciót a forint gyengülésének megállítására, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter viszont megtörte a trendet

A monetáris politika nem lehet a sokkterápia eszköze – mondta a jegybankelnökségre is esélyes Matolcsy György a Wall Street Journalnak adott interjújában. A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nem szabad pénzt nyomtatnia, és az adósságot sem finanszírozhatja.
Matolcsy szavai megnyugtatatták a piaci szereplőket, hiszen a miniszter az elmúlt két hónapban többször is hangsúlyozta, hogy az MNB-nek azokat az eszközöket kellene bevetnie a gazdasági növekedés elősegítése érdekében, mint amilyeneket az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed), a Bank of England (BoE), vagy az Európai Központi Bank (EKB) is alkalmaz. Ez azért aggasztotta a befektetőket, mert egyes nem konvencionális programok a fizetőeszköz leértékelődésével járhatnak.
A Fed már a harmadik mennyiségi könnyítési (QE3) programjánál jár, és szerdán este a Ben Bernanke vezette jegybank megerősítette, folytatja a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programot. Az elmúlt időszakban erősödött az a várakozás – nagyrészt Matolcsy szavaira és írásaira –, hogy az MNB a pénzmennyiség bővítésével járó programokat indít márciustól, Simor András jegybankelnök mandátumának lejárta után. A forint hétfőn megérintette a 300-as szintet az euróval szemben, ami 7 hónapos mélypontot jelentett.
Az MNB monetáris tanácsa a keddi, zsinórban hatodik 25 bázispontos kamatvágás után kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a jelenlegi monetáris politikai irányvonal megfelelő, és hogy az unortodox eszközök csak akut piaci feszültségek esetén lehetnek sikeresek. Mindez azért kedvező, mert nem csak a hamarosan távozó elnökség, hanem a külső tagok álláspontját is tükrözi, akiket 2011-ben ültettek be a tanácsba. A forint kedden 297 feletti szintről 295 közelébe erősödött, majd Matolcsy szerda este megjelent nyilatkozatára a pszichológiai 295-ös szint alá került, csütörtökön nap közben 292 alá erősödött a hazai deviza. Mindez azt jelenti, hogy a piaci szereplők egyre kevésbé félnek a pénznyomda beindításától, vagy a devizatartalék jelentős mértékű felhasználásától.
Matolcsy György a WSJ-nek jelezte, az MNB-nek van még lehetősége a növekedés segítésére, de óvatosnak kell lennie. A miniszter finomította korábbi nyilatkozatait. Szerinte az MNB alkalmazhatná az EKB által használt „összes” eszközt, a BoE módszerei közül „pár”, a Fed esetében „néhány” tűnik számára átvehetőnek.
Matolcsy interjúja és a jegybank közleménye alapján látszik, hogy a döntéshozóknak már kényelmetlen volt a 300 forint körüli euró. Ha az MNB valóban nem alkalmaz a pénzmennyiség bővítésével járó eszközöket, és a jelenlegim az EU-ban a legmagasabb 5,5 százalékos kamatot is csak óvatosan csökkenti a monetáris tanács, akkor nem kell a forint nagyobb esésre számítani – ehhez azonban a kedvező külpiaci hangulat fennmaradására is szükség lehet.
Ha hihetünk Matolcsy Györgynek és az MNB külső tagjainak, nem kell tartani attól, hogy fedezetlen állampapír-vásárlással él a jegybank, vagy a devizatartalék nagyobb csökkentésével járó lépéseket tesz az MNB; a legutóbbi kijelentések után ilyen lépések ugyanis az MNB hitelességét kockáztatnák, és a forintot is visszatéríthetik a gyengülő trendbe.

Orbán Viktor irányíthatja az új elnököt?

Néhány elemző úgy látja, hogy végül nem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lesz az MNB elnöke. A piacon valószínűbbnek látják, hogy egy, az unortodox eszközök bevezetését kevésbé pártoló elnök kerülhet a jegybank élére. Peter Attard Montalto, a Nomura vezető közgazdásza szerint mindegy, hogy ki lesz az elnök, úgyis Orbán Viktor és Matolcsy György fog diktálni.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.