BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mentik a menthetőt - Tovább önti a pénzt a piacra az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) tovább folytatta kötvényvásárlási programját, hogy az olasz és spanyol állampapírok hozama ne érje el a kritikus 7 százalékos szintet.

A múlt héten 14,3 milliárd euró (20,6 milliárd dollár) értékben vásárolt államkötvényeket az Európai Központi Bank (EKB). A jegybank két hete élesztette fel kötvényvásárlási programját, miután felerősödött a kockázat, hogy a szuverén adósságválság tovaterjed, és olyan nagy gazdaságokat ér el, mint Olaszország vagy Spanyolország.

Az EKB két hete 22 milliárd euró (32 milliárd dollár) értékben vásárolt állampapírokat, amely a kötvényvásárlási program indítása óta a legmagasabb értéknek számított. A jegybank néhány nap alatt hozta le Itália és Spanyolország 10 éves kötvényeinek hozamát 6 százalék feletti szintről 5 százalék alá.

A jegybank azért kényszerült beavatkozni a piacon, mert az állampapírok hozama folyamatosan emelkedett; és a piac világosan látta, hogy az EU-nak nem lenne pénze megmenteni a spanyolokat és az olaszokat, amennyiben elveszítik piaci hozzáférésüket az adósságuk finanszírozásához.
Elemzők szerint amennyiben 7 százalékra emelkednek a kötvényhozamok, akkor az országok nem tudják tovább refinanszírozni adósságukat.

Európai tisztségviselők szeretnék, ha az eurózóna mentőalapja (EFSF) átvenné a vásárlási szerepet, azonban a politikai döntéshozók között nincs konszenzus ennek kapcsán, és a mentőalap pénzügyi eszközeinek kiterjesztésére sem. A piac úgy látja, az EFSE 440 milliárd eurós értékének növelésére nagy szükség volna, ha ezt a szerepet a mentőalap töltené be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.