BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Mer-kozy" csődvédelem alá helyezte Olaszországot

Rendkívüli kormányülést hívott össze Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök tegnap estére, miután a hétvégi EU-csúcson tárgyalópartnerei jelezték, hogy további gazdasági reformokat várnak Olaszországtól.

A tanácskozás egyik fő napirendi pontjaként ismét a nyugdíjkorhatár 67 évre történő emelését jelölte meg a miniszterelnök. Korábban a kérdést már tárgyalta a kormány, de akkor az Északi Liga ellenállásán elbukott a tervezet. Berlusconi azzal a reménnyel távozott Brüsszelből, hogy ezúttal sikerülhet meggyőzni a koalíciós partnert. Az uniós vezetők emellett szeretnének konkrét menetrendet és intézkedéseket látni többek között a privatizáció és a munkaerőpiac reformjának területén is.

A hivatalos nyilatkozatok szerint baráti megbeszélések folytak Berlusconi és tárgyalópartnerei között, és az uniós vezetők bíznak abban, hogy Olaszország kezelni tudja mintegy 2000 milliárd eurós, a GDP 118 százalékát elérő államadósságát.

Ugyanakkor a tegnapi olasz újságok címlapjai azt hirdetik, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök, és Angela Merkel német kancellár önelégülten mosolyognak, és Olaszországon, valamint az olasz kormány válságkezelésén gúnyolódnak. Tito Boeri, a Bocconi Egyetem közgazdásza szerint „Mer-kozy” lényegében csődgondnokság alá helyezte Olaszországot. A Berlusconi-család tulajdonában álló Il Gionale milánói lap pedig Sarkozy „arroganciáját” ahhoz hasonlítja, amikor a 2006-os futball-világbajnokságon Zinedine Zidane mellkason fejelte Marco Materazzit.

A kötvénypiaci folyamatok is azt mutatják, hogy a befektetők további hiteles reformokat várnak Olaszországtól. A tízéves olasz államkötvények hozama tegnap 5,92 százalékra emelkedett, és a hasonló futamidejű német állampapírokkal szemben már 388 bázispont a hozamkülönbség.

Nem ment el a bíróságra

A válságra való hivatkozással Berlusconi nem ment el tegnap a milánói bírósági meghallgatásra. Három folyamatban lévő pere közül a Mills-ügyben kérdezték volna a kormányfőt, amelyben tanú megvesztegetésével vádolják.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.