BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel és Sarkozy: Ne érezzék magukat kirekesztve!

"Teljes" az egyetértés Németország és Franciaország között az Európai Unió alapszerződésének módosításának kérdésében - mondta Nicolas Sarkozy francia elnök hétfőn Párizsban, Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

Párizs és Berlin azt szeretné, ha a módosításra mind a 27 uniós tagállam támogatásával kerülne sor azért, hogy "senki ne érezze magát kirekesztve a francia-német eljárásból". "De készen állunk egy új szerződésre az eurózóna 17 tagállamával, amely nyitva áll minden olyan állam előtt is, amely csatlakozni szeretne hozzánk" - hangsúlyozta a francia államfő. Azt is elárulta, hogy Párizs és Berlin azt reméli, hogy az euróövezet márciusig meg tud állapodni a szerződésmódosításról.

A francia-német megállapodás "teljes" változatát Sarkozy és Merkel szerdán levélben küldi el Herman Van Rompuynak, az Európai Unió elnökének, s majd csak azt követően hozzák nyilvánosságra. A két ország vezetője a javaslat legfőbb elemeit ugyanakkor ismertette, jelezve azt is, hogy az euróövezeti kötvények kibocsátása semmilyen esetben sem jelentene megoldást a válságra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.