BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csődveszély fenyegeti Ciprust

Hiába dolgozott ki az utolsó pillanatokban új javaslatot a betétesek megadóztatására a ciprusi kormány, a parlament leszavazta a mentőcsomagot. Pedig már lehetett tudni: ha a javaslat elbukik, közvetlen államcsőd fenyeget.

Az új kormányjavaslat már nem sarcolta volna meg a kisbetéteseket, a szükséges 5,8 milliárd eurót (ami az euró-mentőcsomag „önrésze”, a következő hárompontos terv szerint szednék be:

– A 20 ezer euró alatti bankbetéteket nem adóztatják meg
– A 20 és 100 ezer euró közötti betétek 6,75 százalékát veszi el az állam
– A 100 ezer euró feletti bankbetéteket 9,9 százalékos teherrel sújtják.

A javaslat a befizetendő/zárolandó összegeket illetéknek nevezi, de az nem világos, hogy ezt automatikusan a számlaegyenlegből zárolják majd, vagy pedig a számlatulajdonosoknak kell átutalniuk az állami illetékszámlára. Ennek azért van jelentősége, mert a ciprusi központi bank tegnapi közleménye szerint nagymértékű betétkivonástól tart csütörtökön, amikor  a bankok a tervek szerint újra megnyitnak.

Az eredeti tervekhez képest módosított, a 20 ezer euró alatti betétekre illetékmentességet nyújtó javaslatot a kormányzó jobbközép Demokratikus Tömörülés (Disy) kivételével valamennyi párt elutasította. Az 56 fős törvényhozásban 20 mandátummal rendelkező legnagyobb kormánypárt az előzetesen jelzetteknek megfelelően tartózkodott a szavazáson. A parlament 56 képviselőjéből 28 már korábban jelezte, hogy nem szavazza meg a csomagot. Közülük azonban nem lett volna elég egyet meggyőzni a többséghez, hanem még egyet, egy honatya ugyanis Argentínában tartózkodik, és távszavazást Ciprus nem tesz lehetővé.

A helyzet drámaiságát jelzi, hogy kora délután Moszkvába utazott Mihalisz Szarrisz ciprusi pénzügyminiszter, aki ciprusi médiaértesülések szerint a korábban folyósított orosz hitel feltételeinek enyhítését szeretné elérni. Oroszország 2011-ben 2,5 milliárd dollár kölcsönt adott Ciprusnak. Szarrisz ki szeretné alkudni, hogy csökkentsék a 4,5 százalékos kamatot, és a hitel lejáratát 2016-ról tolják ki 2020-ig. Moody''s hitelminősítő szerint a ciprusi bankbetétek mintegy harmada, körülbelül 31 milliárd dollár orosz kézben van.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „igazságtalannak, szakmaiatlannak és veszélyesnek” nevezte a különadót, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pedig vagyonelkobzásról beszélt. Vlagyimir Csizov, Oroszország képviselője az EU-nál, erőszakos kisajátításnak nevezte a tervet. Félő, hogy a lépés dominóeffektust vált ki az euróövezetben, a ciprusi bankrendszer pedig összeomolhat, mert a betétesek meg fogják rohanni a bankokat, amikor csütörtökön kinyitnak – mondta.

Ciprust sokan vádolják azzal, hogy nagybani pénzmosodaként működik. Uniós politikusok többször is jelezték, a ciprusi bankokkal együtt nem óhajtják az orosz oligarchákat is megmenteni az euróövezeti adófizetők pénzén, magánbeszélgetésekben pedig úgy értékelték, hogy Ciprus Oroszország trójai falova az Európai Unióban.

Ugyanakkor Angela Merkel kancellár Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnökkel folytatott hétfői telefonbeszélgetésében hangsúlyozta, hogy a mentőcsomagról csak a trojka, az EU, az IMF és az Európai Központi Bank képviselőivel lehet tárgyalni.

1500 hazai cég köthető Ciprushoz, a legnagyobb a Dunaferr

Magyarországon jelenleg 4500 vállalat tulajdonosi szerkezetében vannak klasszikus értelemben vett offshore tulajdonosok, ebből Ciprushoz 1500 cég köthető, amelyek közül a legnagyobb az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Az Opten adatai szerint a 2011-es beszámolók alapján a legnagyobb ciprusi érdekeltségű hazai cégek az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt., a Hungary-Meat Élelmiszeripari Termelő Kft. és az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. Emellett az első tíz legnagyobb, ciprusi érdekeltségű magyar cég között van a West End Beruházó és Kereskedelmi Zrt., a Bonbonetti Choco Édesipari Kft., a Duna Kongresszus Ingatlanfejlesztő Kft., vagy az EXPERT Kereskedelmi és Informatikai Zrt.

A 2011-ben Magyarországon bejelentett ciprusi érdekeltségű vállalatok az Opten adatai szerint több mint 800 milliárd forint árbevételt produkáltak.

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble tegnap azt mondta, kizárólag Ciprus felelőssége, hogy milyen módon vonja be a bankbetétek tulajdonosait a válságkezelés költségeinek fedezésébe. „A bankbetétekre kivetett egyszeri illeték ügyében a felelősség nem a német kormányé és nem is más euróövezeti tagállamoké, hanem egyedül Ciprusé” – mondta.

A ciprusi vezetés legutóbbi, keddi terve szerint az illetéket csak a 20 ezer eurót meghaladó összegű bankbetétekre vetnék ki, hogy megkíméljék a kisbetéteseket a tehertől. A parlament várhatóan nem fogadja el a javaslatot.

Hozzátette: a válságkezelés megfelelő ütemben halad előre. A "gazdasági adatok azt mutatják, hogy a válság legyőzésére kidolgozott stratégia hatékony, ezt pedig a pénzügyi piacok is látják, és honorálják is, hiszen csökken azoknak az államoknak a refinanszírozási költsége, amelyekre korábban súlyos piaci nyomás nehezedett" - mondta a német pénzügyminiszter.

Hangsúlyozta: tovább kell folytatni a "szerkezeti reformokkal összekötött növekedésorientált konszolidációt", hogy a visszatérő piaci bizalom tovább erősödjön, és ki kell teljesíteni a pénzügyi rendszer fenntarthatóságát célzó reformokat, hogy az esteleges újabb válságok ne az adófizetőket terheljék.

Az Opten adatai szerint a 2011-es beszámolók alapján a legnagyobb ciprusi érdekeltségű hazai cégek az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt., a Hungary-Meat Élelmiszeripari Termelő Kft. és az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. Emellett az első tíz legnagyobb, ciprusi érdekeltségű magyar cég között van a West End Beruházó és Kereskedelmi Zrt., a Bonbonetti Choco Édesipari Kft., a Duna Kongresszus Ingatlanfejlesztő Kft., vagy az EXPERT Kereskedelmi és Informatikai Zrt.

A 2011-ben Magyarországon bejelentett ciprusi érdekeltségű vállalatok az Opten adatai szerint több mint 800 milliárd forint árbevételt produkáltak. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.