BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MT: Nem tudjuk, mit rejt a Széll Kálmán-terv

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának márciusi kamatdöntésének jegyzőkönyvéből kiderül, hogy továbbra is 6 százalékon maradhat az alapkamat, azonban a tagok véleménye eltér a kamatpálya tekintetében.

„Több tanácstag utalt arra, hogy ugyan a Széll Kálmán terv intézkedéseinek részletei nem ismertek, de számottevő növekedési kockázatot jelent, hogy a költségvetési konszolidáció 2012-ben visszafoghatja a belső fogyasztást” – áll a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának szerdán közzétett március 28-i döntéséről készült jegyzőkönyvében. Az MNB tanácsa 6 százalékon tartotta akkor a jegybanki alapkamatot.

A Monetáris Tanács az Inflációs Jelentés alappályája mellett helyzetértékelése során figyelembe vette a jelentésben felvázolt alternatív forgatókönyveket is – áll a jelentésben.

„Több tanácstag kiemelte, hogy jelentős annak a pályának a valószínűsége, hogy a konjunktúra élénkülésével párhuzamosan sor kerül a költségsokkok árakban történő érvényesítésére, amelynek következtében 2012-ben is cél fölött maradhat az infláció” – derül ki a tagok véleménye.

Hozzáteszik: „a tanácstagok egyetértettek abban, hogy az Inflációs Jelentés alappályája mentén jelenleg nem indokolt az alapkamat további emelése”

„Az alternatív forgatókönyvek monetáris politikára gyakorolt hatása kapcsán elhangzott, hogy ugyan az Inflációs Jelentés alapprognózisa szerint az inflációs cél eléréséhez szükséges a jelenlegi 6 százalékos alapkamat hosszabb távon való fenntartása, az alapkamat csökkentését indokolhatná a hitelezés vártnál lassabb élénkülése és az alappályánál kedvezőtlenebbül alakuló belföldi kereslet” – olvasható a jegyzőkönyvben.

Ezzel szemben a jelenleginél szigorúbb monetáris kondíciókra lehet szükség, amennyiben erőteljesebb lesz a költségsokkok begyűrűzése a fogyasztói árakba. Az egyik tanácstag arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar monetáris kondíciók alakulása nem független a főbb piacok és különös tekintettel az euró-övezet kamatkondícióinak alakulásától. Ezért csökkenthetné a magyarországi monetáris politika mozgásterét az Európai Központi Bank piaci várakozásokat meghaladó mértékű kamatemelési ciklusa, amire az inflációs kockázatok további növekedése esetén kerülhetne sor – zárul a jelentés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.