BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lesz 13. havi nyugdíj, csak egyszeri kompenzáció év végén

Ha a gazdaság állapota lehetővé teszi, akkor egyszeri kompenzációt kaphatnak év végén a nyugdíjasok, írja a Magyar Nemzet.

Az Orbán Viktor miniszterelnök és a kabinet terveit ismerő forrás hangsúlyozta, hogy a 2010-ben hivatalba lépő kormány a nyugdíjak reálértékének megőrzésére tett ígéretet, s ezt meg is tartotta, de az is elképzelhető, hogy ennél többre is futja majd. A Magyar Nemzet munkatársának felvetésére azonban határozottan cáfolta, hogy ezzel a 13. havi nyugdíj rendszerét állítanák vissza.

Az Index szerdán azt írta, hogy ennek bevezetését fontolgatja a kormány, a tervezet előkészítésére, a szükséges háttérszámítások elkészítésére pedig már fel is kérték a Magyar Államkincstárat. Az internetes lap szerint a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetése abban térhet el az MSZP által korábban alkalmazott rendszertől, hogy nem pénzben, hanem a mostani állami kafetériaelemek valamelyikén, például Szép-kártyán vagy Erzsébet-utalványon keresztül kapnák meg a nyugdíjasok.

Így látja az elemző

Az Equilor elemzői úgy gondolják, hogy addig, amíg nem derül ki a Magyarországgal szemben folyó túlzott-deficit eljárás sorsa, addig e kérdés nyilvánosan nem kerül elő. Legfrissebb hírek szerint leghamarabb a márciusi Ecofin ülésen születhet döntés e kérdésben.

„A kormány eddig számos kiigazítási csomag segítségével küzdött a költségvetési hiány leszorításáért, hogy az EU megszüntesse az eljárást. Ennek eredménye a 2012-es előzetes adatokban meg is látszik, szerintünk nagy eséllyel tartható a 2,7 százalékos GDP arányos hiánycél” – írja az Equilor. A költségvetési deficit már az EU legfrissebb jelentése alapján is 3 százalék alatt maradhat, 2012-re és az idei évre is. A 2014-es deficitet ugyan 3,5 százalékra becsülte a Bizottság, de ez még a bankadó tartóssá tétele előtti számok alapján készült előrejelzés – hívják fel a figyelmet.

Az Equilor szerint a fentiek alapján jó esélye van annak, hogy az EU megszünteti az eljárást, bár tény, hogy a Bizottság nem szívesen engedi el a leghatékonyabb fegyverét. Az EU ugyanis félhet attól – a tegnapi sajtóhírek szerint jogosan – hogy az eljárás feladása esetén szinte azonnal felpuhul hazánk költségvetése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.