BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem vennék el a kohéziós forrásokat

A kohéziós források jövő évi zárolásának megszüntetését javasolja az Európai Bizottság, miután meggyőzőnek találta a Széll Kálmán Terv 2.0-ban vázolt elképzeléseket a hiány csökkentésére. Brüsszel ugyanakkor nem javasolja a hazánk ellen folyó túlzottdeficit-eljárás lezárását.

A jövő évi kohéziós források egy részének zárolásáról hozott uniós pénzügyminiszteri döntés visszavonását javasolja az Európai Bizottság – jelentette be tegnap a testület elnöke. José Manuel Barroso azzal indokolta a döntést, hogy Magyarország hatékony lépéseket tett a költségvetési hiány csökkentése érdekében. A mintegy 150 milliárd forintos forrás zárolásának megszüntetéséről a pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) június 22-ei ülésén dönthet.

A brüsszeli testület javaslatát a tegnap megjelentett úgynevezett specifikus országjelentésben közölte. A bizottság az összes EU-tagállamról adott ki ilyen jelentést, amelyben az általuk április végéig benyújtott középtávú költségvetési tervet, más néven konvergenciaprogramot (az eurózóna-országok esetében stabilitási programot), illetve a versenyképességi célkitűzéseket tartalmazó nemzeti reformprogramot értékelte. Magyarország a Széll Kármán Terv 2.0 nevű programban egyesítette a két dokumentumot.

A kohéziós támogatások zárolására – amit a márciusi Ecofin-ülés döntött el – a hazánk ellen folyó túlzottdeficit-eljárás (EDP) keretében még februárban tett javaslatot az Európai Bizottság. A testület – illetve az ajánlást elfogadó Ecofin – ezzel kívánta szankcionálni azt, hogy hazánk nem tett eleget a költségvetési hiány fenntartható módon történő csökkentésére.

Ezzel szemben tegnapi jelentésében a bizottság azt közölte, hogy a magyar államháztartási hiány az EU által előírt módon, a GDP három százaléka alatt marad idén és jövőre is. Ez annyiban nem számít meglepetésnek, hogy a bizottság három hete kiadott gazdasági előrejelzésében is már ezt közölte. Brüsszel mostani értékelése szerint az idei évre tervezett költségvetési kiigazítás elegendő lehet a kormány által a konvergenciaprogramban kitűzött 2,5 százalékos hiánycél tartásához. A jövő évre vonatkozóan a bizottság 2,7 százalékos hiányt jelez előre – ami kedvezőbb a gazdasági előrejelzésnél közölt 2,9 százalékkal szemben –, azonban továbbra is meghaladja a kormány 2,2 százalékos célkitűzését.

Mindamellett a bizottság nem javasolja, hogy a hazánk ellen 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárást (EDP) lezárják. Ezt azzal indokolta a testület, hogy az általa előre jelzett magyar hiányszámok továbbra is viszonylag közel vannak a háromszázalékos küszöbértékhez, illetve az egyszeri intézkedések még mindig jelentős szerepet játszanak az idei 2,5 százalékos cél elérésében.

A kormány „óriási sikerként értékeli” a zárolás feloldására vonatkozó brüsszeli javaslatot – közölte a nemzetgazdasági minisztérium (NGM). A tárca kiemelte: a tavaszi brüsszeli gazdasági előrejelzés lezárása után az NGM által adott újabb információkat figyelembe véve a bizottság a jövő évi hiányra vonatkozó előrejelzését tovább mérsékelte: most 2,7 százalékos hiányt vár 2013-ra.

Az EKB bírálatai

A kohéziós támogatásról szóló kedvező döntés ellenére az Európai Bizottság jelentésében kiemelte: Magyarország rövid és középtávon továbbra is komoly kihívásokkal néz szembe. Brüsszel szerint a GDP idén 0,3 százalékkal csökken, majd jövőre egyszázalékos növekedést ér el. Az Európai Központi Bank is kiadta konvergenciajelentését Magyarországgal kapcsolatban. Ebben kiemelte: hazánknak stabilitásorientált monetáris politikára van szüksége, beleértve a politika intézményi hátterének stabilitását, mely fenntartja az MNB függetlenségébe vetett piaci bizalmat.




A túlzottdeficit-eljárás fenntartását úgy értékelte Rácz Margit, hogy Brüsszel a leállítással megvárja, hogy a távközlési adó és a tranzakciós illeték a hozza-e az elvárt számokat.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.