BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Német kormánykörök: Halálos lehet a spanyolok arroganciája

"Túlságosan büszkék a segítségkéréshez, ám ez halálos arrogancia" – idézett a spanyol El Mundo című lap névtelenül nyilatkozó német kormányzati illetékeseket a spanyol kormány hozzáállásáról.

A németek jókora nyomást gyakorolnak - legutóbb a G7-ek euróválságról tartott tegnapi informális telefonkonferenciája során - annak érdekében, hogy a mentőövbe szorítsák a spanyolokat, ám a büszke ibériaiak kéretik magukat. Ez azonban súlyos következményekkel járó tévedés: minél tovább húzzák a spanyolok az időt, annál magasabb lesz a számla – idézi a Die Presse a spanyol lapot.

Tegnap a spanyol pénzügyminiszternek be kellett ismernie, hogy az ország de facto el van zárva a tőkepiachoz való hozzáféréstől. Tomas Burgos szociális ügyekben illetékes államtitkár pedig egyidejűleg figyelmeztetett, hogy a társadalombiztosítás a következő hónapokban komoly "likviditási problémákkal" szembesül majd. S mindez akkor, amikor Emilio Botin, a legnagyobb spanyol bank főnöke 40 milliárdot követel az euró segélyalapból négy legnagyobb spanyol bank részére. És bár a bankvezér szerint elszigetelt jelenségről van szó és nincs pénzügyi válság, az osztrák lap úgy látja, Madrid még mindig nem fogta fel, milyen mélyre süllyedt az eurózóna válságában.

A Die Presse rámutat: Spanyolország önmaga már nem képes kikászálódni ebből a helyzetből, az európai mentőakciónak pedig nincs alternatívája. Az pedig borítékolható, hogy a mentőakció költsége jóval magasabb lesz az eddig nyilvánosan elhangzott összegeknél. A német kormány a spanyol bankok akár 90 milliárd euró összegű pénzügyi igényéből indul ki. És mivel az ingatlanválság még nem ért véget, a bankmentés akár százmilliárdos nagyságrend is lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.