BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népszavazás kell az euró bevezetéséről Lengyelországban

Lengyelországban népszavazást kell tartani az euró bevezetéséről - jelentette ki Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter a TVN24 tévécsatornának adott interjúban "elképzelhetetlennek" nevezte, hogy egy kormány a lakosság beleegyezése nélkül megszüntethetné a zlotyt.

Lengyelország a 2004-es uniós csatlakozással elkötelezte magát az euró bevezetése mellett, de nyitva hagyta annak dátumát. Az euróövezeti belépéshez meg kell változtatni az alkotmányt, ahhoz pedig kétharmados parlamenti többség szükséges, ami a jelenlegi erőviszonyok alapján nem áll fenn.

Kedden Donald Tusk miniszterelnök is az euró bevezetésének népszavazással történő rendezése mellett állt ki és tavaly decemberben még úgy fogalmazott, hogy arra "az elkövetkező hónapokban" kellene hogy sor kerüljön. Bronislaw Komorowski államfő nemrégiben viszont annak a véleményének adott hangot, hogy az euró bevezetésének kérdésével csak a 2015-ös parlamenti- és államfő választások után kellene foglalkozni.

Lengyelország egyébként még nem teljesítette az euró bevezetésének előfeltételeként szolgáló maastrichti kritériumokat és a közvélemény kutatások szerint is a lengyeleknek jelenleg mindössze 32 százaléka támogatná az euró bevezetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.