BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyolc százalékos GDP-növekedésre számít Kína

Az elmúlt két hónapban is jelentősen nőtt a kínai export és elemzők szerint optimális esetben a 8 százalékot is meghaladhatja a GDP idei bővülése.

A Kínai Vámhivatal statisztikai adatai szerint a tavalyi év utolsó két hónapjában a kínai export összege 264,39 milliárd dollár volt, ami 6,9 százalékkal magasabb 2011 azonos időszakában elértnél. A novemberi kiviteli érték 4 százalékkal 114,47 milliárd dollárra emelkedett a bázishoz képest.

A Xinhua hírügynökség jelentése szerint Chen Deming kínai kereskedelmi miniszter kijelentette, hogy a kínai külkereskedelem teljes értéke 2012-ben várhatóan meghaladja a 3800 milliárd dollárt, ami 6 százalékos növekedést jelent. Szintén az előzetes adatok szerint 110 milliárd dollárnyi külföldi tőke érkezett az országba.

Szakértői becslések szerint 2013-ban a kínai gazdaság valamivel jobban fog teljesíteni, mint az előző évben; a növekedés üteme akár 8 százalék fölé is kúszhat. A kínai Társadalomtudományi Akadémia szerint, ha 2013-ban nem mélyül tovább az európai adósságválság, és meg tudják oldani a „költségvetési szakadék" kérdését az Egyesült Államokban, az életbe léptetett stabil növekedésre alapozó intézkedésekkel a kínai gazdaság mérsékelten bővülni fog és a GDP növekedése 8,2 százalékos is lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.