BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: egymillió új munkahely akkor is, ha cigánygyerekek potyognak az égből

Szabad vállalkozási zónák létrejöttét jelentették be a kormányülés után. Orbán Viktor azt is elmondta: az e-útdíjat megvalósítja a kormány önerőből.

Szabad vállalkozási zónák jönnek létre Magyarországon - jelentette be Orbán Viktor és Czomba Sándor. A fejlesztési, beruházási, adópolitikai, foglalkoztatáspolitikai kedvezményeket a térség szereplői egy csomag keretében tudják majd kezelni.

33 járás tartozik ebbe a kedvezményezett körbe, döntően az ország peremvidékein. Ahol ilyen jön létre, ott plusztámogatásokat ad az állam, minden ember után 400 ezer forintot. A szociális hozzájárulási adókedvezmény lehetőségét is kiterjesztik, új munkahelyenként 3 év kedvezményt adnak. Az első két évben teljes, a harmadikban 50 százalékos engedmény jön.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta: az útdíjról is döntöttek, közbeszerzés nélkül megvalósítja a kormány az útdíjat. A részletekről nem beszélt, csupán annyit mondott: kell rendelkeznünk azzal a képességünkkel, hogy ha be akarjuk vezetni, akkor külső segítség nélkül meg tudjuk oldani.

Hasonlóképp ködösen fogalmazott a NAV-hoz bekötött pénztárgépek tervéről: "a bevétel szerepel a költségvetési törvényben, be is fogjuk szedni". A vitatott megvalósíthatóságú terv részleteiről azonban csak annyit mondott: "a szakmai vitákkal nem akarom önöket untatni, ezek a viták eldőltek".

A rezsicsökkentésről Orbán azt mondta: nem elég a 10 százalékos csökkentés, a számlákat is olyanná kell átalakítani, hogy az átlagember is megértse. "Olyan számlaképet kell előállítani a szolgáltatóknak, hogy megértsék az emberek, mi a fészkes fenét tartanak a kezükben, és mégis miért annyit" - válaszolta az ezt firtató kérdésre.

A miniszterelnök szerint nem kedvező az európai gazdasági helyzet, de ez nem ok arra, hogy feladjuk a céljainkat. Egymillió új munkahelyet létre kell hozni tíz év alatt, akkor is, ha cigánygyerekek potyognak az égből - mondta Orbán. Fontos cél szerinte az, hogy segély helyett munkát adjanak, valamint hogy segélyből ne lehessen több pénzhez jutni, mint munkából.

Csökkenni fog a rezsi, a reálbérek nőnek, és nyugdíjasoknak is több jut majd, ezen kívül pedig javulni fog a foglalkoztatási helyzet - ígérte Orbán.

Ha az ország GDP-je csökken, akkor az állami szektorban nem jár jutalom, márpedig 2012-ben nem volt gazdasági növekedés Magyarországon – mondta Orbán Viktor.

Veszteséges vállalatoknál, veszteséges országban nem lehet jutalmat fizetni, "mert ha ezt tesszük, tönkretesszük a jövőnket" – mondta a kormányfő.

A miniszterek sem kaptak jutalmat – közölte Orbán Viktor, hozzátéve, hogy álláspontja szerint az önkormányzati vezetők is az ország vezetői közé tartoznak, ezért esetükben sem indokolt, hogy plusz pénzt vegyenek fel. Ez erkölcsi kérdés - jelentette ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.