BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: "Európa legegyszerűbb adórendszerét alakítottuk ki"

A magyar gazdaság- és pénzügypolitika fő irányairól, a gazdasági és politikai reformintézkedésekről tartott előadást pénteken Frankfurtban Orbán Viktor.

A németországi pénzügyi befektetők és a különböző cégek képviselői előtt a magyar kormányfő megismételte, hogy 2014-re az államadósság szintjét 65-70 százalékra csökkentjük. Orbán Viktor utalt arra is, hogy az úgynevezett foglalkoztatási aktivitási rátát jelentősen növelni kell, mégpedig a jelenlegi 55 százalékról először 65 százalékra, majd 75 százalék körülire.

Az MTI értesülése szerint a miniszterelnök egy kérdésre válaszolva kijelentette: van esély arra, hogy 2020-ig teljesülnek az euró magyarországi bevezetésének feltételei.

A magyar kormányfő németországi látogatásának második napján mintegy 60 fős, de kifejezetten szakmai, mégpedig pénzügyi és gazdasági szakemberekből álló közönség előtt szólalt fel.

Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivő tájékoztatása szerint Orbán Viktor elmondta, hogy az előző nyolc év kormányzása miatt 2010-re az állam a gazdaság tehertételévé vált. Ezért - mint hangsúlyozta - komoly átszervezést kell végrehajtani. Ennek jegyében került sor Európa legegyszerűbb adórendszerének kialakítására, csökkentettük a társasági adót, és folyamatosan szorítjuk vissza a vállalatokat terhelő bürokráciát és adminisztrációt.

A miniszterelnök hangsúlyozta, jó esély van arra, hogy a következő évek sikerszereplője ismét Közép-Európa legyen. Ennek stabilitásában Magyarország kulcsszereplő - értékelte a magyar kormányfő.

Az előadást követően, az euró bevezetését firtató kérdésre válaszolva a miniszterelnök utalt arra: ehhez teljesíteni kell a maastrichti feltételeket, ugyanakkor szükség van egy versenyképes Európára és egy versenyképes Magyarországra is. Mindennek alapján lehetségesnek tartotta, hogy a szükséges feltételek 2020-ig teljesülnek, és az euró bevezetése megvalósulhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.