BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: Január 1-jétől jön az egykulcsos szja

Az egykulcsos, 16 százalékos szjá-t január 1-jétől tervezi bevezetni a kormány – közölte Orbán Viktor kormányfő az MTV Az Este című műsorában.

Az új szja-kulcs két éves átmenet után fog teljesen tisztán érvényesülni, amely időszak alatt fokozatosan kivezetik az adójóváírás intézményét. 

A kormányfő elmondta: a minimálbér is adóköteles lesz, az adóbevallás pedig egy söralátéten el fog férni. A tb-járulékról a kormány még tárgyalni fog a kamarákkal. 

A társasági adót pedig szeptember 1-jétől tervezi csökkenteni a kormány - közölte. Eszerint a cégek nyereség után fizetendő társasági adóját 19-ről 10 százalékra csökkentik évi 500 millió forintos nyereség alatt.

Szintén szeptember 1-jétől szüntetné meg a kormány a kis- és középvállalkozásokat terhelő adók közül tíz, úgynevezett kisadót.

A miniszterelnök leszögezte: a kormány tartani fogja magát az előző kabinet által meghatározott 3,8 százalékos hiánycélhoz. Ennek betartásához szükséges az, hogy az állam idén 120 milliárd forintot takarítson meg saját magán többek között azáltal, hogy költségstopot vezetnek be az állami és költségvetési intézményekben, felülvizsgálják az állami szervek kiadásait. Az állami szféra 15 százalékos bértömegcsökkentéséről elmondta: kevesebb pénzből kell megoldani az állami cégek működését.

A deficitcél megtartása érdekében megemlítette a bankadó bevezetését is a kormányfő. Eszerint a bankok, a biztosítótársaságok és a pénzügyi lízingcégek a költségvetésbe való befizetésének mértéke 13-ról 200 milliárd forintra nő idén a kormány tervei szerint. A bankadót három évre vezetnék be, és ennyi idő alatt vezetnék ki a rendszerből.

A gazdasági akciótervről szóló mai Orbán-bejelentésről készített videót itt tekintheti meg

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.