BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási megosztottság alakulhat ki az MNB-ben

Három javaslat is volt a Monetáris Tanács tagjai előtt áprilisban. A tisztségviselők jelentős többsége a kamat tartására szavazott, de a következő hónapokban – különösen, ha elkezdődnek az EU/IMF-tárgyalások – nagyobb izgalmakra lehet számítani.

„A kamatpolitikai opciók vitája során a tanácstagok többsége egyetértett abban, hogy az elmúlt hónapban beérkezett információk és a kockázati megítélés alakulása alapján a márciusban publikált inflációs jelentés alappályája nem szorult felülvizsgálatra, így továbbra is változatlan jegybanki alapkamat indokolt” – derül ki a Monetáris Tanács április 24-i üléséről kiadott rövidített jegyzőkönyvből.

Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a Széll Kálmán-tervben részletezett intézkedések az első gyorsértékelés alapján növelhetik az inflációs kockázatokat 2013-ban.

„Egy tanácstag úgy értékelte, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer helyzete továbbra is törékeny, erőltetett a forráskivonás, érzékelhető a swap-piaci feszültség, a hitelezési folyamatok romlása”, áll a jegyzőkönyvben. Ebben a helyzetben Király Júlia alelnök szerint egy jelzésértékű kamatemelés elősegíthetné mind az inflációs kockázatok mérséklődését, mind a hozamgörbe hosszú végének csökkenését, mind a finanszírozási feszültségek enyhülését.

Más tanácstagok a kamatszint azonnali emelését nem támogatták, ugyanakkor egyetértettek azzal, hogy amennyiben a kockázati prémium emelkedése és az inflációs kockázatok növekedése folytatódik, akkor ez a jövőben monetáris politikai reakciókat tehet szükségessé.

Cinkotai János tanácstag határozottan elutasította a kamatemelés opcióját, és a kamatcsökkentés mellett érvelt, mert a kamatemelés olyan recesszióba taszítaná a gazdaságot, amely spirális hatásokon keresztül nem csökkentené, hanem még növelné is az inflációt.

Simor András a vitát követően szavazásra bocsátotta a felmerült javaslatokat. Az alapkamat szinten tartását 5 tanácstag (Bártfai-Mager Andrea, Gerhardt Ferenc, Karvalits Ferenc, Kocziszky György, Simor András) támogatta, 1 tag (Király Júlia) a kamatszint 25 bázispontos emelésére szavazott, míg 1 tag (Cinkotai János) a kamatszint 25 bázispontos csökkentését támogatta. Így maradgatott 7 százalékon a ráta.

Megszólaltak két külső tag

Gerhardt Ferenc és Kocziszky György, a Reuters hírügynökségnek adott interjújában azt mondta kedden, hogy már az IMF-tárgyalások megkezdése után elkezdődhet a kamatcsökkentés. Elemzők egységesen a megegyezés utánra tették a kamatvágási ciklus megkezdését.

A tárgyalások megkezdése után tehát Gerhardt és Kocziszky is a kamatcsökkentés mellé állhat, így háromra bővülhet a lazítás mellett érvelők száma. Ha a többi tag nem változtat álláspontján, akkor szavazategyenlőség is kialakulhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.