BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Portugália lesz a második Görögország?

Noha a Görögország részére szánt segélycsomagról még nem is döntöttek, a figyelem máris a következő válság sújtotta országra, Portugáliára irányul - írja a Handelsblatt.

Az újabb görög segélycsomagról szóló döntés után újratárgyalják a Portugáliának szóló pénzügyi támogatást is. A csütörtöki uniós pénzügyminiszteri találkozón készített videón az látható, Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter azt mondja Vitor Gasparnak, a portugál pénzügyminiszternek, hogy a Görögországra vonatkozó döntés után szükséges a Portugáliának szóló segélyprogram hozzáigazítása. "Erre készek lennénk" - tette hozzá a Handelsblatt jelentése szerint.

A Handelsblatt kiemeli, hogy Schäuble szavai az első olyan megnyilatkozások egy magas rangú EU politikus részéről, amelyek arra utalnak, hogy Portugáliának vélhetően több időre és több pénzre lesz szüksége, mint amennyivel kalkuláltak, annak érdekében, hogy a gazdasága ismét talpra álljon. Portugália áprilisban 78 milliárd euró összegű hitelt kapott, ennek ellenére azóta az ország mély recesszióba süllyedt.

A Handelsblatt felsorolja, hogy Portugália eddig lefaragta a közületi szektor kiadásait, különösen a fizetéseket. Bevezette a karácsonyi különpénz egyszeri megadóztatását, az áfát 21-ről 23 százalékra emelte, és törölte a csökkentett adókulcsot. Továbbá Lisszabon befagyasztotta a nyugdíjakat, eltörölte a közületi szektorban a szabadság esetén járó pénzt, meghosszabbította a munkaidőt, csökkentette az ünnepnapok számát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.