BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Portugáliának 20 milliárddal többre lehet szüksége

Korántsem jutott túl az államcsőd közelébe jutott államok problémáján az Európai Unió. A portugáloknak a korábban becsültnél jóval nagyobb kölcsönre lesz szükségük, míg Görögországnak több időre van szüksége a visszafizetéshez.

A kiadási teherrel való küzdelemben Portugáliának a korábban becsültnél mintegy 20 milliárd euróval több kölcsönre van szüksége, amelynek teljes összege így meghaladhatja a 100 milliárd eurót – tudósít keddi számában a Diario Economico. A lap az Európai Unió szakértői mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank munkatársaira hivatkozik.

A lap szerint a plusz 20 milliárd euróból tizet a kormány a bankszektortól kívánja beszedni. Vannak szkeptikusok, akik szerint kétséges, hogy a nemzetközi szervezetek az eddig már megítélt 80 milliárd eurós csomagot kibővítenék.

A portugál kormány és az EU képviselői egy szakértői csoporttal kedden tárgyalják meg a kölcsön részleteit. Portugália a harmadik euróövezeti állam, amely nemzetközi szervezetek hitelcsomagjára szorul, hogy elkerülje az államcsődöt. Az uniós szervezetek szeretnének még a júniusi portugál választások előtt megállapodni a jelenleg átmeneti tisztségben álló Socrates-kormánnyal.
 
Portugália mellett Görögország is folyamatos beszédtéma az eurózóna vezetői üléseken. Nem véletlenül. A Die Welt úgy tudja, a görög kormány a tavalyi kölcsönét terhelő kamatterhek kifizetésének halasztását kérte az uniótól. A görög pénzügyminiszter azonban egy korábbi nyilatkozatában azt taglalta, hogy a kölcsön átütemezése óriási költséget róna az államra, s 10 akár 15 évre is kizárhatná magát az ország a pénzpiacokról.

Jeórjiosz Papakonsztantinu szerint a kormány csak azt teszi, amit egyébként is csinálnia kellene, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy az IMF, vagy az EU azon esetleges döntését, amely fizetési haladékot ad az országnak, nem fogják visszautasítani.

A portugál kormány áprilisban jelentette be, hogy a parlament által visszautasított megszorító intézkedések hiányában külső segítségre szorult, hogy ki tudja fizetni az éves államadósságot. A dél-európai államban 2010-ben 9,1 százalékra rúgott az államháztartási hiány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.