BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rogán: erősödött az MNB függetlensége

Rogán Antal, a Fidesz vezérszónoka a Parlamentben arról beszélt, kezdettől fogva az a véleményük, hogy az Magyar Nemzeti Banknak (MNB) függetlennek és erősnek kell lennie és a tavaly decemberben elfogadott jegybanktörvény-módosítás megerősítette az MNB-t, amit az Európai Központi Bank (EKB) is elismert.

A mostani módosítással kapcsolatos jobbikos véleményekkel összefüggésben azt mondta: nem lehet arról beszélni, hogy a kormány meghátrált, hiszen nincs arról szó, hogy a bármilyen önállóságról lemondtak volna. A baloldal érveire pedig úgy válaszolt, nem is arról van szó, hogy most visszaállítják a jegybank függetlenséget, mert az nem sérült, hanem érdemben erősödött is. 

Úgy vélte: európai összehasonlításban az MNB az egyik legszélesebb eszköztárral rendelkező jegybank, amelynek nem szenvedett csorbát a függetlensége, hanem éppen ellenkezőleg lehetőség van arra, hogy a minden eddiginél nagyobb függetlenséggel végezze a munkáját.

A jegybankot érintő módosítások közül Rogán Antal kiemelte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének és a MNB egyesítésének lehetőségét megszüntető szabályt, amellyel szerinte nem az MNB, hanem inkább a PSZÁF önállóságát sikerült megvédeni. Ugyanakkor utalt arra, hogy az európai tendenciák is az egyesítés irányba mennek. Hozzátette: az EKB-nak is inkább formai és nem a tartalmi kifogási voltak ezzel kapcsolatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.