BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárd fölötti mínusz

Nőttek ugyan a bevételek, de még ennél is jobban emelkedtek a kiadások májusban az előző évihez képest, ez okozta a százmilliárd feletti havi államháztartási deficitet. Összesítve 344 milliárdos hiánynál jár a büdzsé, ez az éves előirányzat csaknem 60 százaléka.

132,6 milliárdos deficit a központi költségvetésben, szufficites pénz- és tb-alapok, így mínusz 115,9 milliárdos összesített egyenleg – így foglalható össze röviden az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt májusi helyzete az első gyorsközlés alapján. Az év első öt hónapjában így eddig 344,1 milliárdos az összesített államháztartási hiány, ami az egész évre tervezett 576,2 milliárdnak csaknem 60 százaléka. A Nemzetgazdasági Minisztérium számítási módszere szerint („egyszeri tételektől megtisztított, azonos bázisú 2011. és 2012. évi időarányos hiányok”) 37,7 százaléknál tart most a költségvetés, ami a tárca közlése szerint jóval kedvezőbb a tavalyi 54,6-nál.

A szaktárca közlése szerint a tavalyihoz képest csaknem 100 milliárddal több bevétel jött be májusban, főként az adók – társasági adó, a cégautóadó, az általános forgalmi adó, a jövedéki adó és a személyi jövedelemadó – teljesítettek jól. Magasabb összeg származott emellett kamatbevételekből és a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételeiből is, mint tavaly májusban.

Nagyobbak voltak azonban a kiadások is, mintegy 190 milliárddal, mint egy évvel ezelőtt: szintén a tárca közlése szerint főként az egyedi és normatív támogatások dobták meg a pénzkiáramlást, ki kellett fizetni például „a vasúti helyközi közösségi közlekedést érintő közszolgáltatási szerződések hatályba lépése következtében az elmaradt költségtérítéseket”.

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai a korhatár előtti ellátások átkerülése miatt emelkedtek, de nőttek a kamatkiadások és az EU-nak fizetett hozzájárulások is. Ami a kamatkiadásokat illeti, ezek az elmúlt hónapban 62 milliárd forintot tettek ki, 22,9 milliárd forinttal többet, mint az előző év májusában, miközben a kamatbevételek csupán 7,8 milliárddal nőttek, azaz a nettó egyenleg 15,1 milliárd forinttal lett rosszabb.

Szufficitesek lettek a tb-alapok és az elkülönített állami pénzalapok is, előbbiben nagy szerepük volt a járulékemelkedéseknek, így az egyéni egészségbiztosítási és az egészségügyi szolgáltatási járulék magasabb mértékének. Kissé torzítja ugyanakkor a képet az, hogy itt számolják el a baleseti adóból és a „csipszadóból” érkező bevételeket is. Az elkülönített alapok egyenlegét a szakképzési hozzájárulásból érkező, a korábbinál nagyobb bevételek javították, de a Bethlen Gábor Alap rendhagyó költségvetési támogatása is segített.

A részletes adatokat két hét múlva közlik.

Előző évekhez képest rosszul sikerült a hónap

Az idén májusi, valamivel 100 milliárd fölötti hiány hétéves rekordot jelent. Tavaly nagyjából feleekkora, 2010-ben nagyságrendileg hasonló, de valamivel kisebb deficittel zárt az év ötödik hónapja. A 2008–2009-es időszak két szufficites volt, előbbi év egészen kiugró, százmilliárdos többletet produkált. 2007-ben alig látható, 2006-ban pedig jóval százmilliárd alatti mínuszba csúszott a május. Mindez azt jelenti, hogy legutóbb 2005-ben volt ekkora az államháztartáson tátongó lyuk.

Ami viszont a kumulált adatokat illeti, az áprilisi brutális többlet miatt összességében a korábbi évekhez képest meglehetősen jól áll a büdzsé a maga 344 milliárdos, 60 százalékos hiányával: az utóbbi néhány évben ekkorra már 400 és 1000 milliárd közötti mínuszokat szedett össze az államháztartás.

Ami viszont a kumulált adatokat illeti, az áprilisi brutális többlet miatt összességében a korábbi évekhez képest meglehetősen jól áll a büdzsé a maga 344 milliárdos, 60 százalékos hiányával: az utóbbi néhány évben ekkorra már 400 és 1000 milliárd közötti mínuszokat szedett össze az államháztartás.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.