BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szeptemberben lehet előre hozott választás Csehországban

KORMÁNY Jirí Rusnok volt szociáldemokrata pénzügyminisztert nevezte ki az új szakértői kormány vezetőjének Milos Zeman cseh államfő. Az elnök ezzel a döntéssel figyelmen kívül hagyta mind a kormánypárt, mind az ellenzéki szociáldemokrata párt javaslatát arra vonatkozóan, hogy miként kezelje a jelenlegi kormányválságot. A 2010-ben hatalomra jutott jobbközép kormány miniszterelnöke, Petr Necas múlt hét elején mondott le, miután vizsgálati fogságba helyezték kabinetfőnökét, akit hivatali visszaéléssel és korrupcióval gyanúsítanak. A botrány több érintettje jelenleg vizsgálati fogságban van, a katonai hírszerzés vezetőjét felfüggesztették.

A kormányt vezető polgári demokraták azt szerették volna, ha a jelenlegi kabinet egy új kormányfővel kitölthetné a jelenlegi ciklus 2014 májusáig hátralévő részét, míg a közvélemény-kutatások élén álló ellenzéki szociáldemokraták azonnali előrehozott választást szerettek volna.

A szakértői kormány a pártok eddigi nyilatkozata alapján nem kapja meg a parlament támogatását. A parlamenti szavazásra az új kormány kijelölését követő 30 napon belül kell megtartani. Ha a törvényhozás nem támogatja a szakértői kormányt, akkor azt az első közvetlenül választott cseh államfő – aki 2007-ben lépett ki a szociáldemokrata pártból, és alakította meg saját mozgalmát – ügyvezető kormányként akár a következő választás időpontjáig, 2014 májusáig hivatalban tarthatja, amivel saját politikai szerepét tudná jelentősen emelni.

A kormányt a 200 fős parlament így csak úgy tudja megdönteni, ha háromötödös, 120 fős többséggel megszavazza a törvényhozás feloszlatását. A jelek szerint a 120 fős többség könnyen összejöhet, mivel az ellenzék mellett az egyik kormánypárt, a liberális TOP 09 is hajlik arra, hogy a szakértői kormány jövő tavaszig tartó kormányzása helyett előre hozott választásokat tartsanak. Erre legkorábban szeptemberben kerülhet sor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.