BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Telegraph: A szeszélyes kormány alázattal tért vissza az IMF-hez

Magyarország alázatosan visszatért a Nemzetközi Valutaalaphoz, amelynek ellenőreit tavaly kirúgta - írja a Daily Telegraph. A brit lap szerint ezzel Magyarország az első olyan állam Kelet-Európában, amely enged az euróövezet adósságválságából adódó fertőzésnek.

Az emelkedő kötvényhozamok és a forint gyengülése kényszerítette Fidesz-kormányt arra, hogy félretegye a büszkeségét és elővigyázatossági hitelt kérjen mind a Nemzetközi Valutaalaptól, mind Európától. A lap szerint ennek összege 4 milliárd euróra rúghat.

"Magyarország figyelmeztető jel" - véli Neil Shearing, a Capital Economics szakértője. Az elemző szerint Magyarországon a legsúlyosabbak a kockázatok a régióban és félő, hogy a krízis Ukrajnára és a Balkánra is átterjedhet. Shearing szerint ha a hitelpiac befagy a nyugati régióban, akkor Kelet-Európa képtelen lesz finanszírozni magát. Shearing szerint Magyarországnak a jövő év folyamán a GDP 18 százalékának megfelelő külső finanszírozást kell előteremtenie. Ez az adat Horvátország esetében 14 százalék, Bulgária tekintetében pedig 13 százalék.

Lars Christensen, a Danske Bank szakértője pedig úgy látja, hogy Magyarország helyzetét bonyolítja a szeszélyes kormány, amelyet azzal vádolnak, hogy megszegi az EU elveit, kezdve attól, hogy magánnyugdíjakat koboz el és ad hoc bankadót vet ki, egészen addig, hogy visszaél a joggal és megnyirbálja a sajtószabadságot. "Nem követik a jog uralmát" - hangoztatta Christensen."Ez a legújabb lépés, hogy visszatérnek az IMF-hez, a kétségbeesést tükrözi. Pálfordulásról beszélhetünk" – vélte az elemző.

Nem világos - írja a továbbiakban a brit lap -, hogy az IMF miként reagál majd, tekintettel arra, hogy a magyar vezetők megfogadták, szembeszegülnek a politikai változásokra vonatkozó külföldi követelésekkel.  "Az IMF nem fog egyszerűen hiteleket megújítani és új hitelkereteket biztosítani Magyarország részére, amikor olyan politikát lát, amellyel nem ért egyet" – idézte a a Daily Telegraph Peter Attard Montaltot, a Nomura szakértőjét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.