BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nyirbálná az IMF az ír szociális rendszert

Bár Írország jól halad az EU-IMF-hitelprogram teljesítésével, a Valutaalap jelentése szerint további megszorításokra van szükség.

Írország teljesíti a 2010 végén megkezdett EU-IMF hitelprogram feltételeit, közölte tegnap a Nemzetközi Valutaalap. Egyúttal azonban felszólította Dublint, hogy hajtson végre további megtakarításokat szociális rendszerében. Az IMF jelentésében ezt azzal indokolta, hogy a „jelenlegi költségvetési körülmények között” nem kívánatos fenntartani a jelenlegi kiadási szinteket. Az IMF utalt arra, hogy csökkenteni lehetne a gyermekek járó után támogatások mértékét.

Igaz, Craig Beaumont, a Valutaalap írországi programjának vezetője szerint a további megszorításokat úgy kellene megtenni, hogy a legsebezhetőbb társadalmi rétegeket terheljék meg a legkevésbé. Eközben Dublinban mintegy kétezren tüntettek az újabb tervezett megszorítások ellen.

A hitelprogramot következetesen végrehajtó Írország – a mentőhitelben részesült országok közül egyedüliként – múlt évben már a gyógyulás jeleit mutatta. Az államháztartási hiányt például úgy sikerült a 2009-es 31,2 százalékról 9,4 százalékra leszorítani 2011-re, hogy  közben tavaly kis mértékben, 0,7 százalékkal már növekedett a GDP.

Igaz, a pénzügyek stabilizációjának keretében a lakosságnak kőkemény, nyolc éves takarékossági programot kellett bevállalnia. A gyógyulás kockázatai ráadásul továbbra is nagyok: a gazdaság például az elmúlt két negyedévben ismét zsugorodott,  a munkanélküliség pedig 14,9 százalékra szökött júniusban – ez a legmagasabb érték 1994 óta. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.