BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tranzakciós adó: koalíciós partnere állhat Merkel útjába

Az EU tizenegy tagállamában bevezetni tervezett pénzügyi tranzakciós adó sorsa Németországban ismét bizonytalan lábakon áll - írja a Süddeutsche Zeitung.

Az FDP jelezte ugyanis, hogy a maga részéről nem tudja vállalni az Európai Bizottságnak a pénzügyi tranzakciós adóra vonatkozó tervezetét. A brüsszeli hatóság arról beszél, hogy a bankok, a biztosítók és a befektetési alapok 35 milliárd euróig terjedő összeggel vesznek részt évente a pénzügyi válság költségeinek finanszirozásában. "Ténylegesen azonban mindenekelőtt a kistakarékoskodók és a közepes vállalatok lennének azok, amelyeknek e 35 milliárd eurót fizetniük kellene" - hangoztatta Volker Wissing, az FDP frakciójának helyettes vezetője, a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva.

A müncheni lap szerint ezzel a kijelentéssel Angela Merkel kancellár CDU jelentős nehézségekbe kerülhetne szembe. Ha ugyanis a koalíciós partner keresztbe tenne, akkor Merkelnek vagy visszakoznia kellene és felpuhítania az Európai Bizottság tervezetét, vagy pedig drága kompenzációt kellene felkinálnia az FDP-nek. A Süddeutsche Zeitung emlékeztet arra, hogy az FDP tavaly hosszas ellenállás után írta alá a CDU/CSU-val, az SPD-vel és a Zöldekkel együtt a határozatot a tranzakciós adó bevezetéséről. Mindenesetre annak idején hangsúlyozta, hogy a hozzájárulás csak arra az esetre érvényes, ha a végén nem az állampolgárok fizetik a számlát és a finanszírozási feltételek nem rontják a közepes méretű vállalatok helyzetét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.