BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb mentőhitelért folyamodik Portugália?

Minden korábbinál valószínűbbé vált, hogy újabb mentőhitelre lesz szüksége Portugáliának – közölte pénteken reggel közgazdászok előtt Aníbal Cavaco Silva, az ország államfője.

Az elmúlt héten újabb kormányválságba sodródott a 78 milliárd eurós nemzetközi hitel segítségével finanszírozott ország: előbb lemondott Vítor Gaspar pénzügyminiszter, utána pedig távozással fenyegetőzött a kisebbik koalíciós partner vezetője, Paulo Portas külügyminiszter is. A Pedro Passos Coelho vezette koalíció egybentartásáról jelenleg is tárgyalnak a felek, ám közben több prominens politikus jelezte: a gazdaság jóval rosszabb helyzetben lehet, mint azt a kormány eddig jelezte.

Az elmúlt napokban a korábban tíz évig az országot miniszterelnökként vezető államfőn kívül Manuela Ferreira Leite, a Barroso-kormány „Vaslady”-nek becézett pénzügyminisztere is erre utalt egy nyilatkozatában. A Saxo Bank elemzői pedig úgy prognosztizáltak: Portugália hat hónapon belül újra mentőhitelért folyamodhat az EU felé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.