BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga: Stabilizáljuk a forintot

A magyar kormány a beruházások ösztönzését tartja inkább szem előtt egy, a jelenleginél sokkal stabilabb fizetőeszközzel, mint annak gyengítése révén az exportot erősítsék - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Wall Street Journal-nek.

A gyengébb forint a recesszió sújtotta, export által húzott gazdaságot támogatná azáltal, hogy a magyar áruk versenyképesebbek lennének külföldön, de ez a devizakitettséggel érintett háztartásoknak, vállalatoknak és az államnak is igen fájdalmas lenne. Ezért egy időben kell csökkenteni a devizakitettséget és erősíteni az exportot - mondta a Wall Street Journal-nek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. "A legtöbb, amit most tehetünk a forintért, hogy stabilizáljuk az árfolyamát és megszüntetjük az ingadozásokat" - tette hozzá.

A kormány előrejelzése szerint a magyar gazdaság 0,9 százalékkal fog növekedni idén – idézi az mfor.hu a WSJ cikkét –, mellyel egyébként a legoptimistábbaknak számítanak - ugyanakkor a jegybank 0,5 százalékos bővülést vetít előre. Varga személyes véleménye szerint az igazság valahol a kettő között lehet: ő 0,5 és 1 százalék közötti GDP-növekedést vár 2013-ra. A gazdasági növekedés előmozdítása érdekében szükséges a hitelezés fellendítése is, így a kormány nem titkolt célja, hogy a politikai szövetségre lépjen a már Matolcsy György által vezetett jegybankkal - idézi fel a WSJ cikke. Varga ugyanakkor hangsúlyozta ezzel kapcsolatban, hogy a központi bank továbbra is felelősséggel tartozik a saját döntéseit illetően.

A miniszter elmondása szerint az egyik lehetőség a jegybanki beavatkozásra, ha a másodlagos piacon magyar állampapírokat vásárolna, ahogy teszi azt az Európai Központi Bank is. "Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez feltételek vagy bizonyos korlátok nélkül történne" - jegyezte meg Varga.

A jegybanki kamatcsökkentési ciklusról elmondta, hogy a historikus mélypontra kerülő kamat sem törte meg a befagyott vállalati hitelezést. Szerinte az MNB feladata az, hogy megtalálja azt a küszöbértéket az alapkamat esetében, ahol az még nem okoz jelentős hozamemelkedést. "Azt hiszem, ezt a küszöböt még nem értük el, de ennek meghatározása a jegybank feladata" - jegyezte meg Varga Mihály.

Varga arról is beszélt, hogy a kormány egyértelműen jobbnak tartja az alacsonyabb alapkamat-szinteket, mert ezzel olcsóbb lehet az adósság törlesztése.

A költségvetési hiányról és a túlzott deficiteljárásról szólva kifejtette: egyelőre nem látnak okot arra, hogy az idei folyamatokba beavatkozzanak. Április elején a kormány felülvizsgálja az első negyedéves költségvetési számokat az aktualizált konvergencia jelentés benyújtása előtt (mely április 15-én esedékes), de ténylegesen, csak május 15-e után, az első negyedéves GDP-adatok megismerése után láthatják a folyamatokat.

Varga szerint bár némi kockázatot jelenthetnek egyes költségvetési bevételi tételek - e-útdíj, a pénztárgépek NAV-hoz történő bekapcsolása -, de a késlekedés nem befolyásolja a célt, ráadásul a tranzakciós adóhoz év közben is hozzá tudnak nyúlni, ha annak teljesülése elmaradna a várttól. Megjegyezte ugyanakkor, hogy rendelkezésre áll még a 400 milliárd forintos tartalék is (a GDP 1,3 százaléka), mellyel bármely költségvetési problémát segíthet enyhíteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.