BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga: Vita van az IMF-fel a Munkahelyvédelmi akciótervről

A kormánynak ragaszkodnia kell a Munkahelyvédelmi akciótervhez, annak ellenére, hogy talán ezzel kapcsolatosan alakult ki a legtöbb vita a nemzetközi hitelezők szakembereivel a júliusi tárgyalásokon - mondta Varga Mihály, a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter péntek este az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kifejtette: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az intézkedésektől semmilyen pluszbevételt nem várható, azaz a 300 milliárd forintos csomag nem hoz megtérülést a költségvetésnek. "Én ezt nem tartom reálisnak, kizártnak tartom, hogy ez a program valamilyen módon ne tudna visszacsatolódni a költségvetésbe" - tette hozzá a miniszter.

Kijelentette: a magyar kormány továbbra is azt vallja, hogy ez a program szükséges a magyar gazdaság növekedésének stabilizálásához. "Ha csak fiskális intézkedésekkel próbáljuk a költségvetést kiegyensúlyozni, az a növekedést nem segíti. Ez egy jó kezdeményezés, a kormánynak pedig ragaszkodnia kell hozzá" - mondta Varga Mihály.

A politikus szerint egy megállapodás további hozamcsökkenéshez vezethet. Elmondta, elemzők kétféle állásponton vannak: egyesek azt mondják, hogy már beárazta a piac a megállapodást, s nem várható lényeges változás, mások pedig azt gondolják, hogy még előttünk áll a kockázati felárak jelentős csökkenése. "Én utóbbira hajlok" - tette hozzá.

A hiteltárgyalásokért felelős miniszter várakozásai szerint az adósságszerkezetben is lényeges javulásra van kilátás, amennyiben megszületik a megállapodás. Elmondta: keveset beszélünk arról, hogy ugyan csökkentek a hozamszintek az állampapírokon - most már az 5 éves papírok is 7 százalék alatt vannak -, de ez még mindig magas. Rámutatott: ezek a hozamszintek a következő évek adósságszerkezetében rögzülnek, tehát a kötvények a következő években is 7 százalékon fognak "ketyegni" az eladó és a vevő számára. Az adósságszerkezet változásában is nagyon komoly megtakarítási lehetőség van - mutatott rá.

A miniszter szerint már a megállapodás másnapján hatással lesz a magyarországi befektetésekre a pozitív hangulati változás. Úgy fogalmazott: az elmúlt hónapokban, a külföldi sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy húzódik a tárgyalás, hogy Magyarország még nem állapodott meg. "Ha van megállapodás, attól kezdve a hírek is pozitívabbak lehetnek, mivel a Valutaalap bizonyos piaci szereplők számára garanciát jelent, hogy ebben az országban simábban történnek a gazdaságpolitikai döntések" - mondta. 

Varga Mihály az interjúban leszögezte: a magyar kormány szándékai változatlanok 2011 novembere óta; lehet megállapodás, mivel a kormány erre törekszik. Kijelentette: a mostani  segítségnyújtás nem a 2008-as hitelnek megfelelő készenléti hitel lenne, hanem elővigyázatossági hitel. 

A magyar tárgyalódelegáció vezetője szerint reális esély van arra, hogy ebben az évben megszülessen a megállapodás. Jelezte: nem valószínű, hogy jövőre átcsúszik, mivel a tárgyalások túl vannak azon a ponton, amikor az álláspontokat ismertették. Most már a részletek következnek - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.