BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vegyes kommunikáció a hosszú hétvégén

Az IMF-fel és az EU-val kapcsolatos vegyes kormányzati kommunikáció jellemezte a hosszú hétvégét.

 Orbán Viktor márciusi 15-i ünnepi beszédében kijelentette: a magyarok programja és kívánsága 2012-ben ugyanúgy szól, mint 1848-ban: „Nem leszünk gyarmat.” A miniszterelnök egyúttal egyenlőséget követelt a magyaroknak, hogy ugyanazt a mércét alkalmazzák velünk, mint más országokkal szemben. A beszédet a nyugati sajtó az EU elleni támadásként értékelte.  A kormányfő ezt megelőzően, még kedden azonban levelet írt az Európai Bizottság elnökének, amelyben ismertette a kötelezettségszegési eljárás kapcsán megtett és tervbe vett intézkedéseket, és egyben José Manuel Barroso együttműködését kéri abban, hogy történjenek meg a szükséges intézkedések az elővigyázatossági pénzügyi megállapodásról szóló tárgyalások megkezdése érdekében.

Orbán további lépéseket is ígért Barrosónak: „Biztosíthatom, hogy a bizottság egyes szolgálatai által felvetett kérdésekkel a magyar hatóságok foglalkozni fognak” – olvasható a levélben.
Közeledett a felek álláspontja abban, hogy az egyeztetés fókuszában a gazdasági-pénzügyi kérdéseknek kell állniuk – mondta pénteken Washingtonban Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, aki az elmúlt két nap folyamán az amerikai fővárosban informális megbeszéléseket folytatott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) illetékeseivel. „Abszolút bízom a megoldásban” – nyilatkozta Fellegi. „A magyar kormány elkötelezett a mellett, hogy a tárgyalások minél hamarabb elkezdődjenek és sikeresen végződjenek. Ez az ország érdeke” – hangsúlyozta.

Magyarországot támogató hozzáállást kér Németországtól az Európai Unióval folytatott vitákkal összefüggésben – ezt már Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára nyilatkozta pénteken Berlinben, miután német politikai és gazdasági vezetőkkel folytatott tárgyalásokat. Hozzátette: tájékoztatta tárgyalópartnereit arról, hogy Magyarország a jövő évtől kivezeti az ágazati különadókat.

Fitch: tavasszal elérhető a megállapodás

A Fitch Ratings várakozása szerint Magyarország hiteles államháztartási deficitcsökkentő programot dolgoz ki annak érdekében, hogy még tavasszal elérhető legyen a finanszírozási megállapodás az EU-val és az IMF – közölte londoni elemzésében a legnagyobb európai hitelminősítő.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.