BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viharban vette át a kormányt Hollande

Már elnökségének első napján alaposan elázott Franciaország új vezetője, Francois Hollande, aki hamarosan politikai szinten is hidegzuhanyra számíthat, ha nem sikerül növekedési pályán tartania a gazdaságot, és nem tudja teljesíteni választási ígéreteit.

“Nem fél az esőtől, Hollande úr?” “Nem félek én semmitől!” Helyszíni tudósítások szerint ez a párbeszéd játszódott le tegnap délelőtt egy riporter és Francois Hollande között, akit tegnap hivatalosan is Franciaország első emberévé avattak – az első szocialista elnökké 17 év óta.

Hollande, aki amúgy valóban bőrig ázott, miközben a hagyományoknak megfelelően nyitott kocsiban hajtatott végig Párizs utcáin, előbb átvette Nicolas Sarkozytől az atomkódot és egyéb titkos aktákat az Elyseé-palotában, majd mintegy 350 vendég előtt megtartotta beiktatási beszédét. “Ahhoz, hogy Európa legyőzze a krízist, projektekre, szolidaritásra és növekedésre van szükség. Egy olyan új paktumot fogok javasolni partnereinknek, amely vegyíti majd az adósságcsökkentő és gazdaságélénkítő lépéseket” – idézte a politikust a Reuters. A prioritások között említette az oktatást, valamint azt, hogy visszaadja a reményt a francia fiatalságnak.

Utóbbi megjegyzéssel Hollande az egyik legnagyobb kihívásra, a munkanélküliségre utalhatott: idén márciusban már tíz százalék volt az állástalanok aránya, a 25 év alattiaknak pedig több mint húsz százaléka próbált mindhiába elhelyezkedni. A 12 éves csúcsot jelentő munkanélküliség egyrészt a Sarkozy által a költségvetési hiány csökkentése érdekében meglépett megszorításokra, másrészt a gazdasági növekedés kifulladására vezethető vissza. A tegnap közölt adatok szerint a GDP az első negyedévben stagnált az előző három hónaphoz képest, éves összehasonlításban 0,3 százalékra mérséklődött a bővülés üteme az előző negyedévi 1,2 százalékról, az idei év egészében pedig mindössze 0,5 százalékos plusz várható.

Részletek a mai Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.