BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsákbamacska az EU mentőcsomag?

Az EFSF eurómentési alapról ma tartott német parlamenti szavazás a törvényhozók számára egyben szavazás a bizonytalanról: a kulisszák mögött ugyanis már régóta arról folyik a vita, milyen trükkökkel lehet az alap ütőerejét tovább növelni - a parlament mellőzésével - írja a német üzleti körök lapja, a Handelsblatt csütörtöki számában.

A Bundestag ma elfogadta az EFSF-re vonatkozó szabályozást. Az euróövezet az EFSF mentőalap volumenét egy pénztechnikai trükkel meg akarja sokszorozni - erről azonban a német parlament vélhetően keveset vesz észre. Az alap növelését szolgáló tervek ugyanis veszélyeztethetnék a kancellári többséget az EFSF reformjáról tartandó csütörtöki szavazáson. Ettől tart Angela Merkel szövetségi kancellár, ezért a Handelsblatt szerint a kulisszák mögött azt követelte José Manuel Barrosótól, az Európai Bizottság elnökétől, hogy ne szítsa tovább a bizonytalanságot. A lap úgy tudja, hogy Merkel külön felkérte Barrosót, hogy ne érintse a témát tegnapi, "State of the Union" beszédében és előzőleg ugyanezzel a kéréssel fordult Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterhez is.

Ugyanakkor épphogy csak megszavazzák az EFSF-et a német képviselők és már készpénznek vehető az alap további növelése és későbbi kiváltása az ESM állandó mentési mechanizmussal. François Fillon francia miniszterelnök már kedden az EFSF kibővítéséről beszélt a parlamentben, hozzátéve, hogy várják a német képviselők döntését.

A döntés hátterében az a félelem húzódik meg, hogy az EFSF 780 milliárd eurós mozgósítható tartaléka nem lesz elég az eurózóna adósságválságának megoldásához, az alap bővítése viszont politikailag egyelőre megvalósíthatatlannak tűnik. Brüsszel ezért kerülőutakat keres a mentőalap megerősítésére, az egyik lehetséges megoldás, hogy az EFSF banki engedélyt kap és pénzintézetként fordul az EKB-hoz további likviditásért. Ezt a megoldást sem az EKB, sem Merkel nem támogatja. A Handelsblatt szerint, bár nem világos, milyen megoldást dolgoznak ki, az biztos, hogy az EFSF bővítése egyúttal a kockázatokat is növeli, hiszen a komplex pénzügyi megoldások bevetésének kockázatát már a válság kirobbanása alátámasztotta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.