BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra itt a kutatók éjszakája

Immár hatodik alkalommal ismét lesz kutatók éjszakája Magyarországon. A szervezők a héten péntekről szombatra virradóra mintegy ötvenezer érdeklődőre számítanak a Budapest mellett 24 városban párhuzamosan zajló programokon.

Újra közvetlenül találkozhatnak a kutatókkal a kíváncsiak: kipróbálhatják eszközeiket, megnézhetik találmányaikat s betekinthetnek munkájukba különféle tudományos és szórakoztató programok keretében. A fesztivál célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, bemutassa érdekes, izgalmas életüket, s ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes ezt az életpályát választani.

A Kutatók Éjszakája (Researcher’s Night) program az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával jött létre. Kontinensünkön igen népszerű ez a fesztivál, amelyet 2005 óta évente mindig szeptember negyedik péntekjén rendeznek meg. Az idén 32 európai ország 320 városában zajlanak egyszerre a programok.

Az érdeklődőknek fontos tudni, hogy nálunk a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon lehet

regisztrálni az ingyenes programokra, többek között a Planetárium előadásaira vagy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) ismét csak erre az éjszakára megnyíló miniatomreaktor-bemutatójára a Nukleáris Technikai Oktatólaborban. A Semmelweis Egyetemen kipróbálható lesz a videoendoszkópos sebészeti technika, az Óbudai Egyetemen a papírkészítés ősi titkaival, míg az ELTE Pedagógia és Pszichológia Karán a hipnózis állapotával lehet megismerkedni. Külön érdekesség, hogy a világhálón, a monaonline.hu portálon az idén először élőben is nyomon követhetők lesznek a legérdekesebb programok.

Az egyéjszakás rendezvénysorozat központi helyszíne ezúttal a Gödör Klub. Itt négy színpadon zajlik a csaknem ötven program, s az előadások és interaktív műhelyek, workshopok mellett koncertek is várják a látogatókat. Az idei újdonságok közé tartozik az ELTE-n tervezett prezentáció az állatok égbolt-polarizáción alapuló tájékozódásáról vagy az Elméleti Biológiai Játszóház Kecskeméten és a növények misztikus világával való ismerkedés boszorkánykenőcs készí-tése közben Győrött. Miskolcon lesz éppen a Magyar Tudományos Akadémia nanobusza, amelyen a nanotechnológia egyik vívmányaként ismert LED-ek világítanak, padlózata különleges antibakteriális burkolatú, és áramellátásának egy részét napelemek biztosítják. A tudomány mozgásban akadémiai program keretében az egykori tömegközlekedési eszközből átalakított jármű a következő három évben a tervek szerint ötven helyszínre, minden olyan magyarországi településre eljut, ahol van középiskola.

Ezúttal is elérhetők lesznek a már – mondható így – hagyományosan legkedveltebb programok. Ezek közé tartozik az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a robotfoci vagy a vezető nélküli légi járművekkel való ismerkedés a BME-n. Különösen izgalmasnak ígérkezik a SOKK – Semmelweis Orvostudományi Kutatóközpont –, ahol egy baleset sérültjeinek ellátása közben profi helyszínelők módjára lehet majd cranio viewerrel arcot meghatározni, onkokéssel szöveteket azonosítani és szimulátorral a szív működését vizsgálni.

Hova érdemes menni?*

Bajai Csillagvizsgáló: Séta

a csillagos égen

Budai Arborétum: Rovarok gyűjtése és preparálása

Budapesti Corvinus Egyetem: Fékevesztett deviza- és forintéhségünk – Mások vittek rossz utakra (minket)?

Ericsson Science Park: Csata az Android bolygón

Nyíregyházi Főiskola: Madárhangok a Sóstói-erdőben

Pécsi Tudományegyetem: Az élet frekvenciái – agyunk elektromos hullámai

* részletek a programkínálatból.

Forrás: www.kutatokejszakaja.hu

a csillagos égen

Budai Arborétum: Rovarok gyűjtése és preparálása

Budapesti Corvinus Egyetem: Fékevesztett deviza- és forintéhségünk – Mások vittek rossz utakra (minket)?

Ericsson Science Park: Csata az Android bolygón

Nyíregyházi Főiskola: Madárhangok a Sóstói-erdőben

Pécsi Tudományegyetem: Az élet frekvenciái – agyunk elektromos hullámai

* részletek a programkínálatból.

Forrás: www.kutatokejszakaja.hu-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.