BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A görög csőd legnagyobb vesztesei nem is a görögök lennének

Súlyos világgazdasági válságot okozhat Görögország esteleges államcsődje és távozása az euróövezetből, a teljes kár meghaladhatja a 17 ezer milliárd eurót - áll a német Bertelsmann Alapítvány szerdán bemutatott elemzésében.

A görögök távozása az eurózónából önmagában nem okozna feltétlenül válságot, és az euróövezet megbirkózna az ország kilépésének gazdasági következményeivel, de nagy a veszélye annak, hogy a hatásokat nem sikerül a kellő mértékben korlátozni. A legrosszabb esetben a dominóhatás Portugáliát, Spanyolországot és akár Olaszországot is kidöntheti a közös fizetőeszközt használó uniós tagországok sorából, és válságba sodorhatja a világgazdaságot - vélik a Prognos intézet kutatói, akik az alapítvány megbízásából készítették el az elemzést.

Az új válság "már nemcsak a dél-európai államokat vagy az EU-t sújthatja, hanem egyebek között az Egyesült Államokat, Kínát és más nagy feltörekvő országokat is" - áll a jelentésben. A vizsgált 42 fejlett ipari és feltörekvő ország összesen 17,2 milliárd euró értékű kárt szenvedhetne el 2020-ig, egyebek mellett a gazdasági teljesítmény csökkenése és a növekvő munkanélküliség összeadódó hatásainak eredményeként.

A legnagyobb vesztesek nem is a görögök lennének - vélik a kutatók, akik szerint a görög államcsőd és távozásuk az euróövezetből a legrosszabb esetben 2020-ig egy főre számítva Görögországban 15 ezer euró kárt okozna, míg például Németországban 21 ezer euró, Spanyolországban 20.500 euró, Portugáliában és Olaszországban pedig egyaránt 17 ezer euró nagyságú veszteséggel járna. 

A Görögországból induló világméretű válság miatt ugrásszerűen emelkedne a munkanélküliség, Németországban például 1 millióval növekedhet az állástalanok száma a legkedvezőtlenebb forgatókönyv szerint. Valamennyi hatás együtt a legnagyobb mértékben Franciaországot sújthatja, amely összesen 2,9 ezer milliárd eurót veszíthetne a Prognos modellvizsgálatai szerint. A második az Egyesült Államok 2,8 ezer milliárd euróval, a harmadik Kína 1,9 ezer milliárd euróval.

A tanulmány szerzőinek összegzése szerint Görögország esetleges államcsődje és euróövezeti tagságának elvesztése olyan súlyos és "futótűzszerűen jelentkező gazdasági és társadalmi következményekkel járhat", hogy nemcsak Európának, hanem a nemzetközi közösség egészének  is erőfeszítéseket kell tennie az államcsőd és a kilépés elkerülése érdekében.

MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.