BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A görög forgatókönyv Oroszországban is megvalósulhat

Oroszországban megismétlődhet a görög forgatókönyv és mély válság alakulhat ki, mivel a bérek jóval erősebben nőnek, mint a termelékenység – írja a Novije Izvesztyija című orosz lap.

Az átlagos havi bérek ugyanis idén júliusban 16,3 százalékkal emelkedtek éves rátán, és 15,2 százalékkal ez év első felében – gyorsulóban van a béremelkedés üteme - idézte a lap Maria Ivanovát, az Economic Expert Group szakértőjét, aki szerint ez riasztó jel a gazdaságra nézve, a bérnövekedést ugyanis nem támasztja alá a gazdaságban végbemenő növekedés. 

A RIA Novosztyi emlékeztetett arra, hogy nyugati szakértők – köztük a The Bank of America és az IMF – már rámutattak a problémára, arra figyelmeztetve, hogy a rohamos bérnövekedés a gazdaság túlfűtöttségének jele, ami magasabb inflációhoz vezet.

"Ha a bérnövekedés elkülönül a munka termelékenységétől, az azt jelzi, hogy a gazdaság veszií versenyelőnyéből" – emelte ki Valerij Mironov, a Fejlesztési Központ vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy Oroszországban a munkaerő költségei óriásiak. A válság előtt az oroszországi bérek évente 15-20 százalékkal emelkedtek dollárban, figyelembe véve a rubel erősödését, miközben a munkaerő termelékenysége évente 5-6 százalékkal nőtt. A jelek szerint Oroszország most megismétli a válság előtti trendet.

"Most a görögök csökkentik a béreket, arra törekedve, hogy a munkaerő termelékenysége nagyobb ütemben növekedjék, mint a béreké. Nekünk, oroszoknak nincsenek akkora adósságaink, mint Görögországnak, de ugyanott tartunk, ahol Görögország volt több évvel a válság kitörése előtt" - hangoztatta Mironov

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.