BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány nem hagyja, hogy offshore-cégek vigyék az EU-pénzeket

Komoly vállalkozásba kezd a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, tájékoztatta a 444.hu-t Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes-államtitkára.

2007-ig visszamenően átnézik az összes EU-s támogatási szerződést, hogy megállapítsák, mely pályázatokon nyert offshore hátterű cég – mondta az államtitkár.

A vizsgálatot 2014 márciusára kell befejezni. Hogy mi lesz a vizsgálat következménye, azt csak akkor mondják el. Több tízezer pályázat átnyálazásáról van szó.

A mostani vizsgálat azonban nem a brüsszeli igényekkel van összefüggésben. Csepreghy Nándor azt mondta, hogy a döntés hátterében a magyar Alaptörvény alábbi rendelkezése áll: „A központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható.”

Állnak a kifizetések

Jelenleg 15-ből 13 operatív program kifizetése áll egyébként. "Ameddig ez a vitás helyzet nem oldódik meg, addig a bizottság nem finanszírozza ezeket a fejlesztéseket. Amint sikerül egyezségre jutnunk, ami várhatóan szeptember 9-én, Lázár János államtitkár és Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós főbiztos találkozóján lesz, akkor a kifogásolt projektek kivételével minden fennmaradó összeget kifizetnek" - mondta a Világgazdaságnak Csepreghy.

Az Európai Bizottság brüsszeli képviselete a Világgazdaság kérdésére megerősítette, hogy a felzárkóztatási támogatások legtöbb programjában átmenetileg leállították a kifizetést Magyarország számára.

Az Európai Bizottság ugyanakkor kiemelte: "a menedzselésben és az ellenőrzésben feltárt jelentős hiányosságok nem jelentik azt, hogy konkrét csalás történt, ám fennáll a jelentős kockázata annak, hogy az EU-forrásokat nem megfelelően használják fel, például hiányosságok merülnek fel a projektek kiválasztásának átláthatósága kapcsán, és felmerül a diszkrimináció és az aránytalanság kérdése a közbeszerzések kiválasztási kritériumainak meghatározásánál".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.