BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Mercedes a magyar gazdaság megmentője?

Az áprilisi 379,4 millió euró után májusban 701,1 millió eurós többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg – derül ki a KSH hétfő reggel közzétett jelentéséből.

Az export az egy hónappal korábbi 6095,1 millió euróról 6994,6 millió euróra, az import az áprilisi 5715,7 millió euróról 6293,4 millió euróra emelkedett.

Forintban számolva

2012. májusban a kivitel értéke 2059 milliárd forintot, a behozatalé 1854 milliárd forintot tett ki. A külkereskedelmi mérleg az év ötödik hónapjában így 206 milliárd forint aktívumot mutatott, ami az egyenleg 19 milliárd forintos javulását jelenti az előző év azonos időszakához képest.

2012. január–májusban – előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 9788 milliárd, a behozatalé 8956 milliárd forint volt. A külkereskedelmi mérleg 832 milliárd forint aktívumot mutatott, ez az egyenleg 44 milliárd forintos romlását jelenti a 2011. január–májusi 876 milliárd forintos aktívumhoz viszonyítva.

A várakozásokhoz közeli többlet keletkezett a külkereskedelemben májusban, ami minimális javulás a tavalyi 698,2 millió euróhoz képest – írja Suppan Gergely. A TakarékBank elemzője kiemelte: az export euróértéke 1,69 százalékkal, az importé 1,84 százalékkal nőtt egy év alatt, így újra növekedést mutatott az előző hónapokban megfigyelt csökkenések után. „A kivitel javulása tükrözi az ipar májusi növekedését, amit feltehetően a Mercedes üzem termelésének elindulása okozott” – tette hozzá.

Az elmúlt hónapokban a nyersanyagárak emelkedése miatti cserearányromlás hatására az import értéke gyorsabban nőtt az exporténál, miközben volumenben az export bővült gyorsabban – mutatott rá Suppan Gergely.

A nyersanyagárak visszaesése miatt a következő hónapokban javuló cserearányokra lehet számítani, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól, ezért a külkereskedelem többlete újra javulást mutathat – vélekedett. Úgy látja, a külső kereslet visszaesést pedig a Mercedes üzem fokozódó termelése ellensúlyozhatja. Az év egészében 7,3 milliárd euró többletre számítunk a tavalyi 6,89 milliárd után.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint a külkereskedelem kedvezőbb májusi alakulása összefüggésben lehet azzal, hogy a múlt héten megjelent ipari termelési adatok is a vártál lényegesen jobbak lettek. Kedvező, hogy pozitív dinamika látható mind az exportnál, mind az importnál, ami az elmúlt hónapokban nem volt így - fűzte hozzá."Némi élénkülés tapasztalható, bár ez az élénkülés gyenge, és kérdéses, hogy az év második felében tud-e folytatódni" - mondta az Erste Bank elemzője. Magyarországot "húzza" a Mercedes gyár beindulása, ami segíti a hazai ipari, és ezen keresztül az export mutatókat is.

Árokszállási Zoltán megítélése szerint az éves exporttöbblet javulhat az idén, de ebben jelentős szerepe van annak, hogy a beruházások és a fogyasztás is gyenge. A legfrissebb ipari és külkereskedelmi adatok megjelenése előtt az Erste Banknál nem zárták ki, hogy rontani kell az idei GDP-kilátásokat. A májusi adatok fényében ezzel várnak, továbbra is 0,5 százalékos GDP-csökkenést prognosztizálnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.