BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggasztó adat érkezett a magyar gazdaságból

Az év kilencedik hónapjában az export forintértéke 4,6, az importé 4,8 százalékkal mérséklődött 2011. szeptemberhez képest. A külkereskedelmi mérleg 211 milliárd forintos többlete némileg elmaradt az előző év azonos időszaki aktívumtól – közölte a KSH.

2012. szeptemberben – első becslés szerint – a kivitel értéke 1935 milliárd forintot (6,9 milliárd eurót), a behozatalé 1724 milliárd forintot (6,1 milliárd eurót) tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete 6 milliárd forinttal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szeptemberi kivitel 77, a behozatal 71 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le, írja a KSH.

2012. január–szeptemberben – előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 17 498 milliárd forint, a be-hozatalé 15 923 milliárd forint volt. A kivitel és a behozatal forintértéke 8,0, illetve 8,3 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg 1575 milliárd forint aktívumot mutatott, ez 80 milliárd forintos javulás a 2011. január–szeptemberi 1495 milliárd forintos többlethez viszonyítva.

A várakozásoktól elmaradó, 739 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben szeptemberben, ami 14 millió euró romlást jelent a tavalyi 753 millió euróhoz képest – írja Suppan Gergely. A TakarékBank elemzője szerint aggasztó, hogy az export euróértéke 4,33 százalékkal, az importé 4,62 százalékkal csökkent egy év alatt, ezt azonban részben a naptárhatás is magyarázhatja, mivel idén szeptemberben két munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel ezelőtt. Szerinte ezt kiszűrve stagnálhatott az export és az import.

„Az első kilenc hónapban a többlet 74 millió euróval 5419 millió euróra mérséklődött, ezt azonban az év első felére jellemző erőteljes mértékű cserearányromlás magyarázza. Az év hátralevő részében a cserearányok stabilizálódására lehet számítani, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól, ezért a külkereskedelem többlete javulhat az év végéig” – véli Suppan Gergely.

Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recessziójának további mélyülését jelezték, azonban a külső kereslet visszaesését a Mercedes üzem fokozódó termelése részben ellensúlyozhatja Suppan szerint. Az év egészében 7,3 milliárd euró többletre számítanak a bank elemzői a tavalyi 7,06 milliárd után, jövőre pedig a többlet elérheti a 8,5 milliárd eurót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.